V Plzni řeší, co s domem na atraktivním místě náměstí

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
31.12.2008 18:40
Plzeň

Plzeň - Do konce března rozhodne plzeňská radnice o tom, jak využije nedávno získaný dům na atraktivním místě v jižní části náměstí Republiky. Objekt číslo 24 zapsaný jako kulturní památka, jenž sousedí s  připravovaným Muzeem loutek, potřebuje na rekonstrukci nejméně 48 milionů korun. Město si proto nechalo zpracovat studii s variantami využití. V úvahu přichází mimo jiné rozšíření muzea, ale i aktivity soukromých zájemců. ČTK o tom informoval náměstek primátora Petr Rund.
    "Máme studii, která nám říká, jaké poschodí a jaké části objektu je možné využít a pro jaké účely. Nyní chceme jednat i s příslušnými organizacemi města o případném využití," uvedl.
    Podle navrhovaných variant by bylo možné například propojit přízemní dvorek s dvorkem sousedícího muzea, nebo v objektu zřídit informační centrum, kancelářské prostory pro Nadaci 700 let města Plzně a podobně. O prostory už také projevil zájem soukromý subjekt, který v domě uvažuje o kancelářích a částečně také bytu.
    Celý dům město získalo nedávno, je v nevyhovujícím stavu. Speciální průzkum odhalil, že na straně přiléhající k muzeu jsou trámy a pravděpodobně také zdivo napadeny dřevomorkou. Právě kvůli dřevokazné houbě přitom město zaplatilo za záchranu objektu muzea o několik milionů korun více, než plánovalo. "V domě číslo 23, tedy objektu Muzea loutek, byly provedeny rozsáhlé opravy, takže případně ponechaná nákaza by se mohla rozšířit i do již opravených částí," uvedli odborníci ve své zprávě.
    Podle Runda je současný nevyhovující stav dán hlavně tím, že město nebylo jediným vlastníkem a investice byla velice komplikovaná. Radnice nyní jedná o možnostech, do března slibuje konečné řešení.
0 komentářů
přidat komentář