Kolínský chrám sv. Bartoloměje zatím zůstane veřejnosti zavřený

Vložil
ČTK
29.12.2008 12:00
Kolín

Kolín - Kolínský chrám sv. Bartoloměje, který patří k nejvýznamnějším gotickým stavbám v zemi, zatím zůstane veřejnosti zavřený. Důvodem jsou rozsáhlé opravy, které budou dohromady stát desítky milionů korun. Církev ale na rekonstrukci kostela dostává v průměru kolem pěti milionů korun ročně. Při tomto tempu se tak bude moci památka otevřít nejdříve za tři roky, řekl ČTK stavební technik pražského arcibiskupství Petr Čech.

    Chrám se postupně opravuje už přes 15 let. Do loňského roku probíhaly práce za provozu. Loni se ale přesunuly do interiéru, kostel se proto musel pro veřejnost zavřít. "Nemůžeme pouštět lidi tam, kde jim hrozí nějaké nebezpečí," dodal Čech. Přístupná je proto jen zvonice, která prošla rekonstrukcí už před několika lety.
    Aby se mohl alespoň částečně znovu zpřístupnit i samotný chrám, musí se podle Čecha dokončit restaurování vnitřku trojlodí, lavic a vyměnit elektroinstalace. Dohromady je na to třeba přes deset milionů korun.
    Poslední větší generální rekonstrukcí chrám prošel na přelomu 19. a 20. století. Pak se opravovaly jen nejnutnější věci, například v 60. letech střecha, v 80. letech to byly kamenické práce. "Když jsme sem přišli v roce 1992, zjistili jsme, že kostel si žádá generální opravu," dodal Čech. Kromě opadávající střešní krytiny totiž průzkumy odhalily řadu poškození, která běžným pohledem nebyla vidět.
    Postupně se tedy musely opravit střechy a kamenické prvky. Rekonstrukcí prošla jižní, severní věž a zvonice. Zhruba před pěti roky se začal opravovat samotný kostel. S postupem prací se ukázalo, že zatéká do některých konstrukcí, například do zastřešení věnce kaplí, že je v havarijním stavu vnitřní elektroinstalace nebo že oltáře a lavice napadl červotoč.
    Peníze na opravu chrámu poskytuje ministerstvo kultury, církev i město. Žádosti o dotace z evropských fondů na opravu mobiliáře byly zatím neúspěšné. Do budoucna se odsunul také plán na přeměnu kostela a jeho okolí v turistické centrum Kolína, který připravovala církev spolu s městem.
    Chrám sv. Bartoloměje se začal stavět vzápětí po vzniku Kolína, a to za vlády Přemysla Otakara II. kolem roku 1260. V roce 1349 kostel poničil požár a císař Karel IV. povolal na jeho obnovu dvorního architekta Petra Parléře. Několik požárů postihlo kostel i v následujících letech, neušel ani bombardování Kolína spojenci v roce 1945. Od roku 1995 je národní kulturní památkou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články