Centrum Zlína zdobí kompletní moderní plastika od Karla Nepraše

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
21.12.2005 00:25
Zlín

ZLÍN - Centrum Zlína zdobí ode dneška kompletní moderní plastika od Karla Nepraše (1932 až 2002), kterou před několika lety zničili vandalové. Z plastiky nazvané Dialog VIII tehdy zbylo jen torzo - poprsí dvou ústředních postav bez hlavy. Originální hlavy byly zničeny. Nepraš plastiku poté doplnil o nové hlavy s jiným výrazem, které ale byly odcizeny. Jedna z nich se však našla, a výtvarníkům se tak podařilo plastiku opět opravit.

"Podle původní části plastiky jsem vyrobil sádrový model hlavy, podle něhož se vyrobila keramická forma a poté se z jemné lisované licí kameniny odlily dvě kopie," přiblížil novinářům práci akademický sochař Radim Hanke, který se na opravě plastiky podílel.
Nepraš plastiku vytvořil pro výstavu Prostor Zlín, která se konala v centru města v roce 1994. Původně stála v parku, na jehož místě vyroste Kulturní a univerzitní centrum. "Firma, která měla za úkol instalaci plastiky na tom místě, tehdy nesplnila zadané požadavky a hlavy zůstaly vyndavací. Vandalové zjistili, že tak lze sochu velmi snadno ničit," poznamenal ředitel galerie Ludvík Ševeček. Dodal, že Nepraš ještě za života nechal odlít další části hlav, aby se mohly v případě potřeby doplnit.
Plastika je majetkem města Zlína, který za opravu zaplatil několik desítek tisíc korun. Originál hlavy však zůstane uložený v depozitáři zlínské Krajské galerie výtvarného umění, která pomohla také s přesunem plastiky na nové místo. Nyní plastika zdobí park u městského kulturního institutu Alternativa.
Výtvarník Karel Nepraš používal při tvorbě především vlastní odlitky a instalatérský materiál. V 70. a 80. letech nesměl vystavovat, proto byla jeho tvorba omezená. Po listopadu 1989 se stal znovu uznávaným umělcem a v roce 1991 nastoupil jako profesor na pražskou Akademii výtvarných umění. V roce 2002 mu bylo posmrtně uděleno státní vyznamenání za vynikající umělecké výsledky. Jeho posledním dílem, realizovaným až v roce 2005, je pomník Jaroslava Haška na pražském Žižkově.
0 komentářů
přidat komentář