Rozhledna Alexandrovka bude otevřena až příští rok v dubnu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
26.12.2008 11:15
Praha

Adamov (Blanensko) - Nejstarší rozhledna na jižní Moravě, kterou je Alexandrovka u Adamova v Moravském krasu, nebude zpřístupněna nyní, jak se původně plánovalo, ale až příští rok v dubnu. Vyhlídková věž je náročně rekonstruována. Práce přijdou na asi čtyři miliony korun a jsou technicky složité, řekl ČTK adamovský místostarosta Miroslav Čuma.

    Rozhledna leží na špatně přístupném místě, a to navíc na území Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, v níž lze s těžkou technikou pracovat jen velmi omezeně. Kamenný objekt navíc získává původní výšku. Bude vysoký 16 metrů, přičemž od druhé světové války byla stavba asi o polovinu nižší.
    Všechny tyto skutečnosti ztěžují práci. Hrubá stavba věže je téměř hotova. Budova byla zvýšena a vznikl na ní vyhlídkový ochoz. Schází dobudovat schodiště ve věži a dřevěnou střechu rozhledny, což bude také technicky komplikované.
    Rozhlednu nechal v roce 1887 zbudovat klub rakouských turistů. Jmenuje se po císařském radovi Alexandru Suchanekovi, který její stavbu podporoval. Po druhé světové válce z objektu zbylo torzo. Budova byla opravena v 70. letech. Z rozhledny se stal televizní vysílač pro Adamov. Objekt byl před rokem v natolik špatném stavu, že musel být uzavřen.
    Z Alexandrovky lze pozorovat lesy Moravského krasu, Brno a za hezkého počasí více než 80 kilometrů vzdálené Pavlovské vrchy u Mikulova na Břeclavsku.
0 komentářů
přidat komentář