Před 110 lety se narodil český architekt Jaroslav Fragner

Vložil
ČTK
25.12.2008 11:50
Praha

Jaroslav Fragner

Praha - Český malíř, architekt a návrhář nábytku Jaroslav Fragner, který se narodil 25. prosince 1898, patří k nejvýznamnějším tvůrcům českého funkcionalismu. Jeho vysoce estetické stavby na sebe upozorňují nadčasovostí, mimořádnou účelností a smyslem pro detail, a k vidění jsou dodnes především v Praze a Kolíně.

    Po studiích AVU u Josefa Gočára navrhl Fragner pavilon nemocnice v Mukačevu na Podkarpatské Rusi (1928), jednu z prvních moderních staveb ve střední Evropě. V Kolíně vytvořil dodnes výrazný objekt tepelné elektrárny ESSO (1932), které vévodil tehdy nejvyšší komín v Čechách. Později jej proslavily práce na obnově, dostavbě či opravě českých historických památek, jako byl Pražský hrad či Betlémská kaple. Též udržoval styky s německou školou Bauhaus a byl členem uměleckého spolku Devětsil.
    Životním projektem se Fragnerovi stala dostavba pražského Karolina. Snažil se odkrýt původní středověké jádro domu a uplatnit každý zachovaný gotický článek, který doplnil moderními prvky a výzdobou. Ke staré kolejní budově připojil nové rektorské křídlo, a vytvořil tak nový monumentální celek. Konečné podoby se však nedožil, zemřel 3. ledna 1967.
0 komentářů
přidat komentář

Související články