Zákon o nájmech rozděluje, opozice ho kritizuje, ministr spokojen

Vložil
ČTK
21.12.2005 00:25
Praha

PRAHA - Návrh zákona o nájemném vyvolal ve sněmovně rozporuplné reakce. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) je s jeho podobou spokojen a tvrdí, že bude ku prospěchu nájemníků i majitelů domů. Komunisté si ale myslí, že norma je na nájemníky příliš tvrdá. Se schváleným zněním nejsou zcela spokojeni ani občanští demokraté.
Předloha nyní putuje do Senátu, kde ještě může doznat změn, se kterými by se vrátila do sněmovny. V horní komoře má totiž nejsilnější pozici ODS, která dnes své představy neprosadila. Sněmovna neschválila návrh poslankyně Zdeňky Horníkové (ODS), která mimo jiné chtěla, aby pronajímatel měl možnost vypovědět nájem z bytu bez udání důvodu s dvouletou výpovědní lhůtou, jež by začala plynout po skončení přechodného období v lednu 2011. Právě v současné době obtížné vypovězení nájemní smlouvy majitelé kritizují.
Podle Martínka zákon situaci pronajímatelů v tomto směru zlepšuje. V případě, když nájemník například neplatí nájemné, či má více bytů, se řešení urychlí. "To všechno je důvod pro to, aby mohl být vypovězen v podstatě okamžitě," řekl ČTK Martínek s tím, že nájemce má možnost požádat soud o přezkoumání důvodů. Situace se pro majitele v tomto směru podle ministra výrazně zlepšuje. Nově totiž nebude důvody výpovědi dokazovat pronajímatel, ale nájemník musí prokázat, že platil, nebo nebydlel ve více bytech.
"Už jenom to, že toto bude přijato, bude podle mě znamenat, že lidé budou platit nájem a že se budou chovat řádně," uvedl Martínek. Zároveň je přesvědčen, že se lhůty řízení s neplatiči zkrátí. V současnosti spory trvají i několik let.
Horníková novinářům řekla, že zákon, tak jak ho schválila sněmovna, ještě vyžaduje opravy. "Je to prostor pro Senát," uvedla. Upozornila, že předlohu dnes v dolní komoře prosadila jen těsná koaliční většina. Senát by podle ní měl upravit normu tak, aby nebyli zvýhodněni ani nájemníci, ani majitelé.
Poslankyně míní, že Ústavní soud by měl posoudit, zda schválená verze odpovídá požadavkům, které na zákon soudci vznesli. "Aby na vlastníky nebyly přenášeny povinnosti, které příslušejí státu," řekla. Občanští demokraté se ale podle ní na Ústavní soud obracet nebudou. Horníková sice přivítala, že přechodné období deregulace bude trvat jen čtyři roky, i tak ale podle ní zákon po roce 2011 "jistou regulaci" umožňuje.
Předseda komunistického klubu Pavel Kováčik schválenou verzi kritizoval. "My jsme pro ni nehlasovali, protože vůči nájemníkům je příliš tvrdá," řekl ČTK. Sociální demokracie se podle něj přiklonila ke koaličním partnerům. "Je vidět, že koalice ještě dobře funguje," dodal Kováčik na adresu vládní sestavy, jejíž soudržnost dostává někdy ve sněmovně trhliny.
Výhodou schváleného zákona je podle předsedy Sdružení nájemníků a poslance ČSSD Stanislava Křečka to, že se nemění Občanský zákoník způsobem, který by poškozoval nájemce, například výpovědí bez souhlasu soudu. "Pokud jde o výši nájemného, týká se několika let, a samozřejmě bude a může být měněna s ohledem na sociální situaci lidí," řekl ČTK Křeček. Dodal, že se například nemění přechod bytu na druha či družku. Nadále je zapotřebí tří let společného soužití.
Sněmovna dnes schválila návrh zákona ve znění, které počítá s tím, že nájemné v bytech s regulovanými činžemi vzroste od 1. ledna 2007 do roku 2010 v průměru o 14,2 procenta za rok. Regulované nájemné se vztahuje na 750.000 bytů, což je zhruba pětina bytového fondu. Zákon nyní posoudí Senát a prezident. "Jsem pevně přesvědčen, že ze zákona budou mít prospěch všichni, jak nájemníci, tak majitelů bytů," prohlásil ministr Martínek.
0 komentářů
přidat komentář