Jeseník chce nové multikulturní centrum od Vlada Miluniče

Vložil
ČTK
15.12.2008 10:40
Jeseník

Vlado Milunić

Jeseník - Jeseník chce do tří let vybudovat nové multikulturní centrum s divadlem, společenským sálem a knihovnou za 150 až 170 milionů korun. ČTK to řekl radní a ředitel Městských kulturních zařízení Miroslav Hrdlička. Projekt by mohl vypracovat architekt Vlado Milunič, spoluautor pražského Tančícího domu, jenž už zastupitelům představil první studii.

    "Divadlo už doslova volá po rekonstrukci, 40 let se tady nic nespravilo. Nejdůležitější by bylo upravit sklon sedadel, protože ze zadních řad není dobře vidět," uvedl Hrdlička. Opravu, ale hlavně zvětšení prostoru, podle něj potřebuje i městská knihovna, která nyní sídlí ve stísněné budově a městu prý také zoufale chybí společenský sál s kapacitou kolem 250 osob.
    "Vše je ve stadiu zrodu. Příští rok bychom pracovali na projektové dokumentaci a pokusili se získat dotace z Evropské unie. V ideálním případě by vše mohlo být hotovo nejdříve v roce 2012," dodal Hrdlička.
    Miluničův návrh počítá s využitím několika propojených budov včetně dnes obytného domu ve dvoře divadla. Hrdlička podotkl, že v sousedství má po rekonstrukci autobusového nádraží vzniknout i nové parkování a na protější straně nádraží stojí i kino. "Celý tento prostor by dostal novou vizáž a nové využití," konstatoval.
    Získat renomovaného architekta pro jesenické záměry se podle starosty Petra Procházky podařilo jeho kolegovi, místostarostovi Jiřímu Staňovi, jenž se s Miluničem osobně zná. "Je to pro něj zároveň takový oříšek či výzva," prohlásil starosta a dodal, že Milunič by se mohl dokonce stát jesenickým městským architektem.
    Jesenická radnice počítá s tím, že by platila asi 10 až 15 procent nákladů rekonstrukce. Zbytek by získala z unie. "Nejpalčivější je pro nás padající knihovna. Na jaře bychom chtěli s partnerským polským městem Nysa podat společnou žádost o dotace ze strukturálních fondů," řekl Procházka.
    Podobnými plány se zabývají i v Prostějově. Případná rekonstrukce budovy a okolí zdejšího společenského a kulturního centra je spojena i se vznikem nových parkovacích míst.
15 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jen tak z fleku
štěpán
15.12.08 01:19
Multikulturní centrum Jeseník
Petr Procházka
15.12.08 07:39
Dotaz
Štěpán Tomas
15.12.08 08:24
Děkuji panu Miluničovi
Štěpán Tomas
16.12.08 11:14
zobrazit všechny komentáře

Související články