Brno chce zvelebit zanedbanou čtvrť, kde žijí Romové

Vložil
ČTK
10.12.2008 13:00
Brno

Brno - Brněnská radnice chce opravit jednu z nejzanedbanějších částí města kolem Bratislavské ulice, kde žije hodně neplatičů, sociálně vyloučených a Romů. V oblasti by se měly opravovat byty a veřejná prostranství. Takzvaný integrovaný plán rozvoje města, který obsahuje seznam změn, schválili v  úterý zastupitelé. Učinili tak krok k tomu, aby Brno mohlo na obnovu území získat evropské dotace, řekl ČTK primátorův náměstek Martin Ander.
    Podle Andera bylo schválení plánu důležité. "Tím dokládáme ministerstvu (pro místní rozvoj), že jsme schopni těch 280 milionů korun, které by pro Brno mohly být, utratit za promyšlený plán, který bude situaci řešit," řekl.
    V plánu se počítá se třemi druhy změn v zanedbaném území. Měly by se tam regenerovat vybydlené bytové domy, na opravy pak naváže sociální projekt, který zajistí, aby nájemníci s opraveným majetkem šetrně nakládali. "Aby se neopravily domy, které za pět let budou vypadat jako teď," řekl Ander. Dál se mají obnovovat veřejná prostranství, kde vzniknou plácky a hřiště s nerozbitnými prvky pro hry dětí. "Protože pokud ty děti vyrůstají v prostředí, kde je všechno rozbité a zničené, popřípadě tam nejsou dětská hřiště, tak se to odráží na jejich vývoji," řekl náměstek.
    Projekt obnovy zanedbané části města mezi Francouzskou ulicí a Cejlem kritizuje opozice. Podle občanských demokratů je dokument připraven nekvalitně a nezajišťuje, že opravené domy i veřejná prostranství v  problematické lokalitě lidé vbrzku nezničí.
    Ander kritiku odmítl. Podle něj je naopak s obyvateli vyloučené oblasti potřeba pracovat, aby se situace nevyhrotila jako na litvínovském sídlišti Janov. Konflikty mezi nepřizpůsobivými obyvateli a zbytkem sídliště se tam letos natolik vyostřily, že do města přijeli pravicoví radikálové a uspořádali pochod na Janov. Stovky se jich pak v ostrých bitkách střetly s policisty. Politici z vedení města už s obyvateli sídliště začali jednat. Slíbili, že proti problémovým lidem zakročí.