Vyvlastňování pozemků často probíhá pod nátlakem

Vložil
ČTK
10.12.2008 11:20
Brno

Brno - České úřady a instituce neumí podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové dostatečně pracovat se zákonem o vyvlastnění. Často jej vyžadují pod nátlakem bez předchozí snahy se s vlastníkem pozemků domluvit o  jejich prodeji. Majitelé pozemků to vnímají jako příkoří ze strany státu a využívají všech možných opravných prostředků, čímž se stavba prodlužuje a v  konečném důsledku i prodražuje, řekla dnes ČTK Seitlová. Kanceláři ochránce práv se také nelíbí, že investoři v různých fázích přípravy stavby mění výkupní ceny pozemků, což může být příčinou konfliktů.
    "Vyvlastňování bylo v minulém režimu zneužíváno a lidé jej vnímají velmi negativně. Nejde ale o pozůstatek komunismu, vyvlastnění je tradiční součástí našeho právního řádu již od roku 1867. Existují totiž stavby veřejného zájmu, jako jsou dálnice nebo protipovodňové opatření, které by bez něj nemohly vzniknout. Vyvlastnění by ale mělo být využíváno pouze ve zcela výjimečných případech poté, co nedojde k  vzájemné dohodě," řekla Seitlová.
    Investoři, kteří by podle zákona měli majitelům pozemků oznámit záměr stavby minimálně šest měsíců před výkupem pozemků, podle Seitlové často rozešlou dopis, ve kterém vlastníkům vyhrožují, že pokud pozemky neprodají, budou vyvlastněny.
    Za vyvlastněné pozemky má majitel ze zákona nárok na takzvanou "obvyklou cenu" odpovídající lokalitě. Právníci kanceláře veřejného ochránce práv se ale setkali i s chybnými znaleckými posudky na odkup pozemku. Ve Znojmě zase radnice vyvlastňovala pozemky na stavbu obchvatu, který nebyl v platném územním plánu uveden jako stavba ve veřejném zájmu. "Zemní plán byl změněn až následně. Pochybení nebyla napravena ani krajským úřadem v odvolacím řízení a nyní se případem zabývá správní soud," řekla Seitlová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články