Developeři zastavili výstavbu prvních projektů

Vložil
ČTK
09.12.2008 14:50
Praha

Praha - Developerské firmy zastavily na komerčním realitním trhu výstavbu prvních rozestavěných kancelářských budov a skladů. Vývoj na trhu s kancelářemi, sklady a obchodními centry neskýtá příliš optimismu ani pro rok 2009. Poptávka po pronájmech pravděpodobně poklesne, nájemné naopak nabere kurz vzhůru. Na setkání s novináři to dnes řekli realitní odborníci poradenské společnosti King Sturge.
    Krize nejdříve dopadla na sklady a další logistické nemovitosti. "Když přišla krize, tak developeři průmyslových hal přestali stavět," řekl Milan Korbelář z King Sturge. Sklady pocítily problémy vývozců, stejně jako pokles tržeb v maloobchodu. Na letošní rok prý plánovali developeři postavit spekulativně bez předem sjednaných nájemců 22 projektů, dokončeno jich však bylo jen 13.
    Pozastavení další expanze oznámila tuzemská dvojka na trhu se sklady společnost ProLogis. V podobné situaci je však prý i největší tuzemská firma na poli logistických nemovitostí CTP. "Rozestavěné sklady v současnosti zejí prázdnotou bez jakýchkoli stavebních aktivit," podotkl Korbelář.
    Ochlazení poptávky po skladech i jejich nabídky nastalo zejména v letošním druhém pololetí. Množství nepronajatých skladů se ve třetím čtvrtletí zvýšilo až na 17 procent. Výměra skladových ploch podle odborníků do konce letošního roku překročí tři miliony metrů čtverečních.
    Trendem v  oblasti výstavby skladů bude podle Korbeláře v příštím období konec uniformní spekulativní výstavby, stavět se prý bude již především předem sjednaným nájemcům na míru. Kvůli dražším úvěrům a pozemkům lze však prý čekat růst nájemného o deset až 15 procent.
    Také v oblasti kancelářského trhu již podle Evy Gloserové z King Sturge existují první rozestavěné projekty, jejichž výstavbu developeři zastavili. Další projekty se prý pozastavují. "Nejistota, jestli se postaví, teď panuje u každého projektu," poznamenala. Kanceláře však podle analytika King Sturge Ondřeje Novotného pocítí dopady krize proti skladům o něco později, především kvůli delší době výstavby. Sklady, které se v  některých případech prý můžou postavit i za půl roku, tak můžou na hospodářské výkyvy reagovat rychleji. "U kancelářského trhu je prodleva mnohem delší. I když už tu krize je, přicházejí na trh stále nové a nové budovy, ačkoli se na něj už nevejdou," uvedl Novotný.
    Pražský trh s kancelářemi překročil v letošním roce hranici 2,5 milionu metrů čtverečních. Zkolaudováno bylo rekordních 340.000 čtverečních metrů kanceláří. Poptávka však prý rozhodně není na takové úrovni, aby se všechny nové kanceláře také pronajaly. Firmy začaly kvůli krizi odkládat stěhování a další expanzi. Jednaní tak údajně i firmy, které ještě krizí zasažené nejsou. "Všichni teď vyčkávají," poznamenala Gloserová.
    Počet prázdných kanceláří se tak podle King Sturge ke konci letošního roku bude pohybovat kolem deseti procent. Rok 2009 se na kancelářském trhu ponese ve znamení menšího počtu uzavřených obchodů, pronajímat se budou spíše menší plochy.
    Jedním z hlavních znaků situace na trhu s komerčními nemovitostmi je míra investic. Jestliže za prvních devět měsíců letošního roku bylo na poli investic do komerčních nemovitostí ještě možné mluvit o výrazném propadu investiční aktivity, od poloviny září se podle odborníků obchodování téměř zastavilo. Obrat čekají až ve druhé polovině příštího roku, kdy by podle Novotného měly banky na trh znovu začít pouštět více peněz.
0 komentářů
přidat komentář