V Prachaticích vzniknou do roka a půl lázně za 300 milionů korun

Vložil
ČTK
08.12.2008 14:00
Prachatice

Prachatice - Nové rehabilitační lázně s masážemi, saunami a s velkým bazénem s vlnobitím vzniknou do roka a půl v Prachaticích. Položením základního kamene takzvaného wellness centra jej dnes pod tamním kopcem Libín začala stavět investorská společnost Léčebné centrum svaté Markéty. Lázeňské středisko za 300 milionů korun by mohlo ročně navštívit až 350.000 osob, řekl novinářům předseda představenstva společnosti Ladislav Marek.

    "Na wellness centrum jsme dostali příspěvek z Jihočeského kraje a evropských fondů ve výši 105 milionů korun. Zbytek financujeme vlastními zdroji akcionářů," uvedl Marek
    Komplex Léčebného a rehabilitačního centra svaté Markéty je rozdělen do tří etap. Po bazénové části včetně masáží a toboganů a saunového zázemí s deseti různými druhy saun má vedle stát i hotel s 350 lůžky a kongresovou halou. "Rádi bychom jej otevřeli na podzim 2010," podotkl Marek. Poslední etapou je sportovní centrum. Dohromady celé středisko přijde na 900 milionů korun. Většinu peněz mají investoři slíbenou od bank. Práci tam na začátku najde 40 lidí, po dokončení hotelu a dalších prostor až 130 osob.
    "Doufáme, že celková kolaudace celého resortu skončí v roce 2011," podotkl Marek, podle něhož se nyní připravuje žádost o 150 milionů korun pro jarní výzvu Regionálního operačního programu. Peníze by měly jít na stavbu hotelu s kongresovou částí, která má rozpočet 400 milionů korun.
    Samotná stavba první etapy, tedy lázeňského centra, jehož příprava zabrala zhruba osm let, začne na jaře. Zhotovitelem je firma Metrostav. Následným provozovatelem lázní se stane německá společnost g1, pro níž to bude první tuzemský projekt. Hlavně v Německu a Rakousku má g1 už 13 podobných bazénových center, například v rakouském Gmündu a německém Norimberku. Právě centrum v Gmündu na česko-rakouských hranicích je pro prachatické lázně podle Marka nejbližším vzorem.
    "Z letošních 300.000 tamních hostů je 120.000 z Česka, jak z Českých Budějovic, Hluboké, Třeboně či Jindřichova Hradce. Lidé jsou za touto atrakcí ochotni jezdit až ze 120 kilometrů. Předpokládáme, že naše poloha i spádovost je mnohem příznivější, abychom této návštěvnosti také dosáhli," uvedl Marek. Dodal, že modelem pro prachatické lázně se stalo rehabilitační centrum v rakouském Geinbergu.
    Lázně v Prachaticích navazují na historickou tradici hydroterapie sahající až do poloviny 18. století. "Klimatické lázně zde fungovaly do konce druhé světové války," uvedl starosta Jan Bauer. Prachatice usilují i o statut lázeňského města. Pomoci by k tomu mohl blízký zdroj ostřico-rákosové slatiny.
    Společnost Léčebné centrum sv. Markéty vlastní ze čtvrtiny díky pozemkům město, zbytek akcií drží soukromí investoři z Čech i zahraničí. Ladislav Marek je se 40 procenty akcií největším podílníkem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články