Rozhovor Davida Chipperfielda a Marthy Thorne

Vložil
Martin Rosa
07.12.2008 12:45
Na stránkách mediacampusu madridské IE univerzity se objevil zajímavý rozhovor Davida Chipperfielda a proděkanky pro vnější vztahy IE School of Architecture a výkonné ředitelky Pritzker Prize Marthy Thorne.
David Chipperfield se v rozhovoru vyjadřuje ke změnám, kterými v poslední době architektonické profese prochází. Hovoří o vzrůstající kvalitě průměru (konkrétně na příkladě španělské architektury), nicméně vyjadřuje obavy ze vzrůstajícího komerčního tlaku a používání architektury jen jako reklamy. Problémem je, že se architekti v dnešní době bojí mluvit o svých názorech a idejích, raději se uchylují k metodologickému popisu svých děl. Chipperfield se vyjadřuje i k používání počítačů při navrhování, které považuje za nástroj jako každý jiný, se všemi pozitivy, ale i negativy, na které se mnohdy zapomíná. V dnešní době je mnohdy důležitější otázkou, jak udělat vizualizaci pro klienta, než jak navrhnout samotnou budovu.
Na otázku Marthy Thorne, jak tedy dnes vyučovat studenty, Chipperfield odpoví větou, kterou údajně studentům obvykle na úvod říká: "Stop looking at images and think about ideas!"

Chipperfield navštívil IE, aby prezentoval svůj návrh zastavovacího plánu uměleckého a technologického kampusu ve španělském městě Sogovia. Prezentaci naleznete rovněž na stránkách IE mediacampusu (1. část, 2. část).

0 komentářů
přidat komentář