Litomyšl představila velkorysý plán úprav zámeckého návrší

Vložil
ČTK
03.12.2008 22:50
Praha

Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšl připravuje pro žádost o dotace z Evropské unie velkorysý plán s názvem Revitalizace zámeckého návrší. Soubor budov a zahrad včetně zámku zapsaného do seznamu UNESCO je zhruba z poloviny ve vlastnictví státu, druhá část patří městu a řádu piaristů. Podle představ radnice by unikátní lokalita měla být využívána celoročně, nejen během turistické sezony, řekl novinářům hlavní koordinátor projektu architekt Ivo Koukol.
    "Celé historické centrum a části kolem náměstí jsou již ve velmi dobrém stavu a atraktivní pro návštěvníky, ale zámek dosud zůstával trochu stranou," uvedl Koukol.
    Na zámeckém návrší stojí renesanční zámek s  několika nádvořími, bývalý pivovar, Panský dům, kočárovna, stáje, konírna, jízdárna, piaristický kostel a piaristická kolej, do areálu jsou začleněny anglický a francouzský park. Litomyšl již dříve opravila část bývalého zámeckého pivovaru, kde je umístěno Evropské školicí centrum YMCA. Nyní by chtěla postupně oživit a rekonstruovat celé zámecké návrší.
    Kostel bude sloužit svému původnímu účelu, v jeho sakristii by mělo vzniknout Diecézní muzeum ze sbírek katolické církve královéhradecké diecéze. Z jízdárny by měl být víceúčelový sál, přístavbu piaristické koleje využije fakulta restaurování Univerzity Pardubice, která již v objektu sídlí. V zámku zůstanou současné historické expozice, po rekonstrukci 3. patra by se mohly rozšířit a nové prostory by využila i městská galerie a takzvaná Škola na zámku, obdoba škol v přírodě se zaměřením na historii. Pro ni by zde měly vzniknout i ubytovací kapacity.
    Úprav se dočkají i zámecké zahrady, jedno z nádvoří bude zastřešeno lehkou odstranitelnou stanovou konstrukcí. Pokračovat by město chtělo i v opravách druhé části pivovaru.
    Radnice rozdělila návrší na sedm zón, pro něž najala pět architektů, mimo jiné Josefa Pleskota, který již v Litomyšli působil při přestavbě pivovaru. Hotová je většina projektových dokumentací pro stavební povolení, město nyní čeká na vypsání výzvy pro podávání žádostí o dotace. Studie a projekty chce představit veřejnosti během února příštího roku.
    Litomyšl se zatím složitě domlouvá s ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem na zapůjčení části areálu v majetku státu, což je podmínkou získání dotací z evropských fondů. Náklady první etapy, která zahrnuje předzámčí, kolej a kostel piaristů, pivovar, nádvoří, konírnu, jízdárnu a kočárovnu, se odhadují na 380 milionů korun, celý projekt včetně zámku a zahrad by stál asi půl miliardy korun.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Diecézní muzeum
Václav Průcha
04.12.08 07:08
zobrazit všechny komentáře

Související články