Praha 2 vybrala nejlepší ideové návrhy na úpravu Karlova náměstí

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
03.12.2008 22:40
Praha

Praha - Praha 2 vybrala nejlepší ideové návrhy na úpravu Karlova náměstí. Výběrová komise neudělila první cenu, žádný projekt ji natolik nezaujal. Novinářům to dnes řekl zástupce starostky Václav Vondrášek (ODS). Návrhy jsou pouze ideové, stavět se podle nich nebude. Lidé si je mohou prohlédnout od 23. prosince do 1. února na Novoměstské radnici.
    "Někteří navrhují úplnou přestavbu náměstí, někteří ho zachovávají téměř v současné podobě," řekl Vondráček. Podle zástupkyně starostky Evy Paulové (ODS) žádný z  návrhů neřešil problematiku Karlova náměstí komplexně, proto se rozhodli první cenu neudělit.
    Návrh architektů Vladimíra Štulce, Jana Vrany a Kryštofa Štulce, který se umístil nejvýš, tedy na druhém místě, počítá například s  omezením dopravy podél náměstí, s vybudováním kavárny, kiosku a dětských hřišť.
    Praha 2 se pokusila upravit Karlovo náměstí již před několika lety, snaha se ale setkala s odporem místních obyvatel, kteří odmítali kácení stromů na náměstí. Radnice druhé městské části chce proto nyní s veřejností lépe komunikovat a najme si soukromou firmu, která bude setkání s lidmi organizovat. Zástupci Prahy 2 ale očekávají i nesouhlas památkářů. "Před časem nám poslali dopis, že se tam nemá měnit téměř nic," podotkl Vondrášek.
    Závěry z  diskuse by podle Vondráška mohly být známy na jaře. Pokud všechny strany najdou přijatelné řešení úpravy náměstí, radnice vypíše architektonickou soutěž na konkrétní návrhy. Vondrášek se obává, že na rekonstrukci náměstí nebude mít druhá městská část dostatek peněz. "Počítáme, že budeme ohledně toho jednat s  magistrátem," řekl.
    Ideovou soutěž Praha 2 vypsala v červnu, dostala celkem 22 soutěžních návrhů. Udělila druhou a třetí cenu a odměnu dalším pěti návrhům.
    Park na Karlově náměstí navrhl na konci 19. století parkový architekt a ředitel pražských parků a zahrad František Thomayer, bratr známého lékaře Josefa Thomayera. Architekt sjednotil celé náměstí a po jeho obvodu vysadil stromořadí odolných listnáčů.
    Radnice již dříve uvedla, že uvažuje o vybudování podzemních garáží, park by měl ale zůstat nedotčený. Podzemní stání by mělo být v prostoru bývalé jezuitské koleje, před kostelem svatého Ignáce.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Petr
04.12.08 07:27
To nas maji skutecne za takove blbce?!?
Flabbergasted
04.12.08 01:45
zobrazit všechny komentáře

Související články