V Brně vznikne turistická stezka po architektonických skvostech

Vložil
ČTK
03.12.2008 22:30
Brno

Brno - V Brně by měla vzniknout speciální stezka pro turisty a milovníky architektury. Pěší provede po nejvýznamnějších městských stavbách, od nejstarších kostelů, až po objekty moderního umění. Takzvané architektonické stezky jsou jedním z projektů, s nímž město uspělo se žádostí o evropské peníze. Městští radní jich dnes schválili víc než 20, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Martin Ander.
    Vytvoření architektonické stezky vyjde na bezmála pět milionů korun. V ceně je výroba tabulek na budovy, které budou do stezky zahrnuty, i vytvoření a tisk materiálů pro poutníky. V průvodcích bude například uvedeno, kdy která stavba vznikla a čím je cenná. Podle Andera se uvažuje i o vytvoření audioprůvodců. Turista by si tak mohl půjčit sluchátka s přehrávačem a před každou budovou si pustit krátký zvukový záznam o ní.
    Další projekt se týká Wilsonova lesa. V  městském lesoparku by se za 50 milionů korun měla obnovovat zeleň, síť cest i  městský mobiliář. Další řada projektů se týká sportování - tělocvičny a hřiště pro aktivity dětí i veřejnosti se mají stavět a opravovat v řadě brněnských škol.
    Brno získalo na evropských dotacích letos v listopadu více než miliardu korun. Je tak zhruba na pětině peněz, které by podle magistrátní analýzy mělo z evropských fondů vytěžit do konce roku 2013.
0 komentářů
přidat komentář