Ředitelkou NPÚ bude Goryczková, dnes ji jmenoval ministr

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
02.12.2008 21:40
Praha

Praha - Novou ředitelkou Národního památkového ústavu (NPÚ) je Naděžda Goryczková. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL), který ředitelku dnes jmenoval. Dosavadní ředitelku ostravského pracoviště památkového ústavu Goryczkovou ministrovi jednohlasně doporučila výběrová komise. Nahradí Pavla Jerieho, který ve funkci na vlastní žádost končí.
    Jerie se rozhodl abdikovat proto, že prý neměl možnost "dát ústav dohromady a dělat organizační změny", hovoří také tlaku, který na něj byl vyvinutý kvůli údajnému záměru vložit vybrané památky do nově založeného právního subjektu - podle něj by tímto způsobem mohla státní majetek získat soukromá instituce.
    Jerieho obavy sdílejí i zástupci odborářů ze čtyř územních pracovišť NPÚ, z Pardubic, středních Čech, Ústí nad Labem a Liberce. "Sdílíme s ním obavu o další osudy památek, které se ocitají pod sílícím ekonomickým tlakem bez patřičného respektu ke specifickým potřebám zachování jejich kulturních hodnot rozpoznaných či na rozpoznání stále ještě čekajících," uvedli v textu zaslaném ČTK.
    Ministr se dnes proti Jerieho tvrzení ohradil a uvedl, že pro čerpání dotací ze strukturálních fondů pro české památky budou vznikat sdružení, do kterých se památky, tedy majetek státu, musí vložit. Ve sdružení ale nebudou soukromé subjekty, jen státní, obecní či veřejnoprávní instituce.
    V září ministerstvo uzavřelo s NPÚ smlouvu o výpůjčce několika velkých památek - zapůjčeny budou pro potřeby čerpání peněz nositelům projektu, a těmi budou výhradně města, uvedla Jana Vohralíková z ministerstva. Po osmiletém trvání projektu se památky opět vrátí státu. Podle představ ministerstva by mělo několik českých památek získat z EU přes šest miliard korun, pro jednotlivé projekty se počítá řádově se stovkami milionů korun.
    Goryczková dnes řekla, že památkový ústav bude chtít hospodářsky a personálně stabilizovat - nemusí to ale podle ní prý znamenat odchod zaměstnanců, ale třeba jen účelové přerozdělení pracovních míst. Zřizovatel NPÚ, tedy ministerstvo, nikdy neuvádělo, že by ústav by hospodářsky nestabilizovaný. Ze všech tří desítek příspěvkových organizací je nejvíce výdělečnou, vrací státu největší procento dotací.
    Nová ředitelka nechtěla představit konkrétní kroky, které chystá, ani svou koncepci. Bude na ní prý pracovat měsíc tým odborníků a poté ji zveřejní. Součástí konkurzu byla povinnost předložit materiál, v němž měli uchazeči vyjádřit svoji představu o "prvních fázích výkonu řídící funkce na pozici generálního ředitele". Na dotaz ČTK, jaký názor Goryczková má na velmi kritizovaný věcný záměr nového památkového zákona, uvedla, že návrh respektuje, má k němu jisté výhrady, ale ani je nechce nyní zveřejňovat.
    Goryczková v památkové péči pracuje od roku 1987, vystudovala Fakultu architektury VUT v Brně, přednáší na Filozofické fakultě ostravské univerzity. Zabývá se především moderní architekturou, specializuje se na památky industriální architektury.
    Její předchůdce Jerie nabídl ministrovi svou abdikaci již v červnu. Konkurz vypsalo ministerstvo na začátku října. Mezi třemi zájemci, kteří absolvovali druhé kolo výběrového řízení, byl i  dlouholetý vysoce postavený pracovník ministerstva a někdejší "jednodenní" ředitel NPÚ Zdeněk Novák a bývalý ředitel Pražské informační služby Václav Novotný.
    Jerie loni navrhl změnu statutu NPÚ, která by umožňovala reorganizaci ústavu - ten bývá někdy kritiky označován za "moloch" s mnoha zaměstnanci, který má právě v organizaci práce rezervy. Nový statut však ministerstvo podepsalo až koncem září 2007, ale tehdy již zadalo audit a přípravu reorganizace pozastavilo. MK za audit dalo 1,5 milionu korun a již od letošního února jsou k dispozici jeho výsledky. Jsou však tajné. Ministerstvo říká, že je nechce zveřejnit proto, aby s nimi mohl pracovat nový ředitel ústavu.
14 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
No to bude ale hrůza
de ardoise
03.12.08 09:52
hrůza to je teď
YaM
04.12.08 09:13
ad Yam
Václav Průcha
04.12.08 10:43
...
Milan
04.12.08 12:49
Petr
04.12.08 01:39
zobrazit všechny komentáře

Související články