Vítězem soutěže Nový domov roku 2008 je vila v Nespekách

Vložil
ČTK
02.12.2008 20:20
Praha


Praha - Vila v Nespekách na Benešovsku od architektů Ladislava Lábuse a Marka Nábělka získala nejvyšší ocenění v soutěži Nový domov roku 2008, která hodnotí dokončené a realizované stavby pro účely bydlení. Výsledky 7. ročníku soutěžní přehlídky, do níž se přihlásily přes tři desítky návrhů, byly dnes oznámeny v pražském Veletržním paláci. V něm jsou také vítězné projekty vystaveny.
    Ceny soutěže, kterou vyhlásilo ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Českou komorou architektů, se udělovaly ve čtyřech kategoriích: novostavba rodinného domu, novostavba bytového domu, rekonstrukce bytového domu nebo jiné budovy pro účel bydlení a výstavba bytů v domech zvláštního určení. Hodnotila se úroveň architektonického řešení stavby, začlenění stavebního díla do daného prostředí, využití pozemku, řešení dopravy, provedení stavby, konstrukční řešení a citlivost k životnímu prostředí.
    "Potvrdilo se, že kromě satelitních sídel mohou vznikat i kultivované domy. Projekty obsahovaly také nízkonákladové stavby, jejichž autoři použili netradiční materiál," řekl při slavnostním předávání cen ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL).
    Vítězný projekt v kategorii rodinný dům, kterým se stala vila v  Nespekách, zaujal porotu "vyváženým a kultivovaným řešením". Ocenila stavbu mimo jiné za vizuální a materiálové propojení interiéru objektu se zahradou a příjemné měřítko stavby. Finanční odměna za první místo je 50.000 korun. V  kategorii novostavba bytového domu získal první cenu a 40.000 korun terasový dům v Košířích, na němž pracovali Pavel Hnilička, Veronika Hamšíková, Petra Bláhová-Kandusová a Jan Dluhoš. Stavba podle poroty dobře využívá možnosti parcely a prostředí. Dům byl postaven na svahu na místě původní vily. Díky terasovému uspořádání vznikly čtyři byty se střešními zahradami.
    Jako nejlepší v kategorii rekonstrukce bytového domu nebo jiné budovy pro účel bydlení byl vyhodnocen historický objekt Míšeňská 4 v sousedství Kampy, Mostecké věže a Lužického semináře. Autoři Hana Seho a Petr Hlaváček získali cenu 30.000 korun. Stavba podle poroty reprezentuje zdařilé architektonické řešení rekonstrukce v historickém centru.
    Odměnu 10.000 korun získali za soutěžní návrh Slaměný dům ve stodole architekti Oliver Kálnássy a Lukáš Gavlovský. Na místě dříve určeném pro obilnou slámu vznikl originální obytný dům. Dřevěnou konstrukci vyplňuje izolace ze slaměných balíků omítnutých hliněnou omítkou. Cihlové jádro obaluje konopná koudel, sláma a dřevo. "Uhnětl jsem dům ze slámy a hlíny vlastníma rukama," řekl na vernisáži jeden z autorů.
    V kategorii výstavba bytů v domech zvláštního určení byl hodnocen jediný objekt. Odměnu 30.000 korun získal Domov sociální péče Hagibor, jehož autory jsou Jan Línek a Josef Kolář. Jde o největší projekt v novodobé historii Židovské obce v Praze. Zahrnuje záchranu, obnovu a rekonstrukci historické budovy z počátku 20. století.
0 komentářů
přidat komentář