Na vrchol hory Studenec se vrátí rozhledna

Vložil
ČTK
29.11.2008 15:10
Dánsko

Kodaň

Česká Kamenice (Děčínsko) - V příštím týdnu má být na vrchol hory Studenec u České Kamenice na Děčínsku instalována opravená památná rozhledna. Slavnostně otevřena by mohla být ještě do konce letošního roku. Rekonstrukce začala loni na podzim, celkové náklady se vyšplhaly zhruba na tři miliony korun. ČTK to řekl místostarosta České Kamenice Vojtěch Marek.
    Rozhledna měla být umístěna na vrchol hory už minulý týden, ale práce se zdržely. O přesném datu se rozhodne podle počasí a dokončení přípravných prací. "Vypadá to přibližně na čtvrtek, ale není nikde dáno, že to tak musí být," řekl Marek. Jedna z možných variant slavnostního otevření rozhledny je při tradičním výstupu na horu Studenec na Silvestra.
    Radnice sháněla peníze na opravu rozhledny pomocí veřejné sbírky, podařilo se jí vybrat zhruba půl milionu korun. S rekonstrukcí ale výrazně pomohla až dotace z ministerstva kultury ve výši 1,93 milionu korun. Částkou zhruba 300.000 korun přispělo podle Marka občanské sdružení Studený a Lipnice, zhruba 400.000 korun dalo na opravu město Česká Kamenice. "Komplexní finanční rozbory teprve chystáme," uvedl Marek.
    Město rozprodávalo zájemcům původní schody rozhledny, lidé i firmy přispívali také na nové schody. Za jeden nový schod zaplatil zájemce 5000 korun, má na něm mít umístěný reliéf se svým jménem. Ohlas byl mezi lidmi i firmami veliký, stupně se podařilo prodat za necelé tři měsíce.
    Rozhlednu loni na podzim snesl po částech z vrcholu hory vrtulník, který ji má na původní místo i vrátit. Rozhledna byla kompletně rozebrána, konstrukce byla převezena do specializované firmy v Litoměřicích, která ji opravovala. Od konce října se celá rozhledna nýtovala na hřišti v Dolní Kamenici nedaleko vrcholu, na kterém se musely vybetonovat i nové patky pro ukotvení.
    Kvůli pamětihodnosti stavby se vlastník, město Česká Kamenice, snažilo zachovat co nejvíce původních částí rozhledny. Na vrchu je přírodní rezervace, kde je jakákoliv nová stavba nepřípustná. Nepřicházela tak v úvahu výstavba celé nové repliky rozhledny, jak bylo původně zamýšleno.
    Rozhledna na vrchu Studenci je druhá nejstarší železná rozhledna v Čechách. Litinová rozhledna z roku 1888 je 17 metrů vysoká a leží v nadmořské výšce 737 metrů. V roce 1996 se už uvažovalo o její demolici, pak ji ministerstvo kultury prohlásilo za národní památku.
     V Ústeckém kraji je 32 rozhleden, což je nejvyšší počet ze všech krajů. Řada měst a obcí se v posledních letech snaží o opravy starých vyhlídek. Například předloni byla otevřena po rekonstrukci a dostavbě Erbenova vyhlídka v Ústí nad Labem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články