Berlínský zámek bude postaven podle návrhu architekta Stelly

Zdroj
Zdeněk Polák
Vložil
ČTK
29.11.2008 15:00
Německo

Berlín

Berlín - Stavba berlínského městského zámku, jenž má nahradit komunistický Palác republiky, dnes získala konkrétní obrysy. Porota složená z odborníků a politiků dnes oficiálně vybrala vítěze architektonické soutěže, jímž se stal málo známý italský profesor architektury Francesco Stella. Zámek bude stát v místech původního sídla pruských králů a později německých císařů, nebude však jeho pouhou kopií.
    Původní zámek byl do jeho zničení na konci 2. světové války dominantou Berlína a jeho největší stavbou. Do obnoveného zámku by měly být zabudovány tři ze čtyř původních barokních fasád ze zámku Hohenzollernů, jenž byl v roce 1950 definitivně srovnán se zemí.
    Podle koncepce, kterou Spolkový sněm schválil už v roce 2002, smí architekti pouze s východní stranou paláce naložit podle své fantazie. S  výstavbou by se mělo začít v roce 2010 a měla by trvat tři roky. Náklady obnášejí 552 milionů eur (zhruba 14 miliard korun).
    V budově s užitnou plochou 40.000 metrů čtverečních má sídlit takzvané Humboldtovo fórum, kulturní a vědecká instituce s muzejními sbírkami, vědeckými archivy Humboldtovy univerzity a knihovnou.
    V porotě, která vybírala vítězný projekt, zasedli ministři infrastruktury a kultury Wolfgang Tiefensee a Bernd Neumann i  renomovaní architekti David Chipperfield, Vittorio Lampugnani nebo Hans-Günter Merz.
    Zástupkyně města Regula Lüscherová rozhodnutí poroty uvítala. "Vítězný návrh Franceska Stelly je ukázkou přesvědčivé obnovy bývalého zámku, neboť tu je návaznost mezi fasádou a vnitřní organizací," řekla porotkyně.
    Z budoucího staveniště dnes trčí poslední torza někdejšího Paláce republiky, do něhož se vešel koncertní sál, východoněmecký parlament, restaurace i galerie. Kvůli zamoření azbestem postupná demolice trvá už přes dva roky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články