V K. Varech se podařilo zachránit Findlaterův altán

Vložil
ČTK
28.11.2008 12:35
Karlovy Vary

Karlovy Vary - V karlovarských lázeňských lesích bude i nadále jedním z hojně navštěvovaných míst Findlaterův altán, který se díky rekonstrukci podařilo zachránit před zkázou. Náklady na obnovení historické stavby z roku 1801 dosáhly téměř 600.000 korun. Polovinu částky získalo město jako dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón, řekl ČTK mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

    Aby altán co nejvěrněji odpovídal původní podobě, použili řemeslníci jako předlohu původní vyobrazení a ikonografie. Podle nich byla například vyrobena replika historického zábradlí kolem stavby. "Zcela nová je střecha a fasáda, obnoveny jsou všechny klempířské a řezbářské části. Součástí akce bylo rovněž odvodnění altánu a úprava přístupové cesty. Nyní je altán už opět přístupný pro veřejnost," poznamenal Kaválek.
    Skotský šlechtic, lord Findlater, jehož jméno altán nese, navštívil Karlovy Vary na přelomu 18. a 19. století čtrnáctkrát. Protože pobyty měly na jeho zdraví pozitivní vliv, věnoval nemalé částky na vytvoření lesních promenád. Altán dostal romantickou podobu a je jednou z několika dochovaných empírových staveb ve městě. I když kvůli vzrostlé vegetaci přestal být vyhlídkou, stále patří k vyhledávaným místům pro odpočinek.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
gratulace
Eva
28.11.08 09:40
zobrazit všechny komentáře