Vsetín vybral vítěze soutěže architektů o budoucí podobu náměstí

Vložil
ČTK
26.11.2008 22:35
Praha

Vsetín - Vsetín vybral vítěze urbanisticko-architektonické soutěže o novou podobu náměstí Svobody, ulice Svárov a přilehlého okolí. Odbornou porotu nejvíce zaujal návrh Moba Studia Praha. Počítá například s  přiblížením institucí občanům, a to zrušením vyvýšených nástupů do objektů, a také s úpravou náměstí do parkové podoby. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Eva Stejskalová.
    "Mělo by být například zcela zrušeno nástupní schodiště do domu kultury, naopak v jeho suterénu by měla vzniknout pasáž a ze schodiště pak vznikne přirozená aréna pro neformální sezení," poznamenal předseda poroty, architekt Ludvík Grym. Podobných úprav by se měl dočkat i vstup do městského úřadu nebo do obchodního domu Jednota. "Náměstí Svobody je pak doplněno do parkové podoby s velkým množstvím zeleně," dodal.
    Podle Stejskalové porota ve druhém kole soutěže posuzovala dva návrhy, jejichž tvůrci prý pochopili, že "rekonstrukce daného prostoru není jen o výměně povrchů a mobiliáře, ale zaměřili se na odstranění hlavních problémů a navrácení přirozenosti tohoto místa". Vítězný návrh však podle Gryma více respektoval ekonomickou zdatnost města.
    "Návrh je dobrým základem pro plánování dalších rekonstrukcí v centru města, navíc je proveditelný. A pokud se nám podaří doporučení architektů realizovat, napraví se aspoň částečně nešťastné kroky z minulosti a centrum města dostane atraktivní, přirozenou podobu," uvedla vsetínská starostka Květoslava Othová.
    Vítězný návrh by měl být v  následujících měsících dopracován do podoby dokumentace pro územní rozhodnutí. Město hodlá současně zadat také tvorbu dokumentace pro rekonstrukci budovy radnice především v části vstupu a obvodového pláště. Obě budou poté sloužit i  jako podklady pro žádosti o dotace z evropských fondů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články