Hodnota stavebních zakázek ve 3. čtvrtletí vzrostla o 15,8 pct

Vložil
ČTK
24.11.2008 10:25
Praha

Praha - Hodnota nových stavebních zakázek uzavřených ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 15,8 procenta na 76,1 miliardy korun. Sledované stavební podniky uzavřely 18.994 nových zakázek, což představuje meziroční pokles o 17,7 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

    "S ohledem na zprávy o zpomalování ekonomiky je pokračující růst zakázek příznivou zprávou," řekl k vzestupu hodnoty kontraktů analytik ČSOB Petr Dufek. Ke konci třetího čtvrtletí měly sledované stavební podniky v tuzemsku smluvně uzavřeno 16.200 zakázek v celkové hodnotě 209,4 miliardy Kč. Mají tak zásobu práce přibližně na osm měsíců.
    Hodnota nově uzavřených zakázek na novou výstavbu, rekonstrukce a modernizace meziročně stoupla o 17,5 procenta na 69,1 miliardy korun. Nejvíce k růstu přispěla hodnota nových zakázek u inženýrských staveb, která byla podobně jako ve druhém čtvrtletí ovlivněna výstavbou dopravní infrastruktury podporovanou z prostředků evropských strukturálních fondů, uvedl ČSÚ.
    "Pokud se podaří tento trend udržet a dostat do infrastruktury i ve slabých letech dostatečnou masu peněz z domácích i evropských fondů, může být stavebnictví jedním s odvětví, které ekonomice pomohou přežít i nadcházející slabé období se solidními výsledky," poznamenal Dufek
    Hodnota nových zakázek u inženýrských staveb vzrostla meziročně o 39,3 procenta. Zvýšila se také hodnota nových zakázek u nebytových budov nevýrobních, a to o 39,7 procenta, a u vodohospodářských staveb, které zaznamenaly růst o 87,2 procenta. Naopak meziročně poklesla hodnota nových zakázek u bytových budov (o 14,6 procenta) a u nebytových budov výrobních (o 14,7 procenta).
    "Vliv na počet a objem zakázek od soukromých investorů mají banky, které zpřísnily kritéria pro poskytování úvěrů na velké projekty. Zdaleka už neplatí, že developer dostane od banky až 90 procent peněz na projekt," uvedl generální ředitel společnosti Skanska Reality Petr Fanta. Podle mluvčího Skansky CS Ondřeje Šucha postupně klesá počet zakázek například na velká nákupní centra, naopak prý přibývá projektů střední velikosti.
    Nová stavební zakázka v tuzemsku měla v průměru hodnotu čtyři miliony korun, což bylo proti loňskému třetímu čtvrtletí o 40,8 procenta více; z toho u veřejné zakázky to bylo 5,2 milionu Kč a u soukromé zakázky 3,1 milionu korun.
    Z celkového finančního objemu nově uzavřených zakázek připadlo na veřejné 42,8 miliardy Kč a na soukromé 33,3 miliardy korun. Počet soukromých zakázek byl ale vyšší než počet zakázek veřejných.
    Střední a velké stavební podniky se 100 a více zaměstnanci měly na celkové hodnotě uzavřených zakázek podíl 87,4 procenta. Nejvýraznější podíl ve výši 52,2 procenta z celkové hodnoty připadl na skupinu podniků s tisícem a více zaměstnanci.
    Podle ČSÚ budou z celkového počtu uzavřených zakázek ve třetím čtvrtletí do šesti měsíců dokončeny zhruba čtyři pětiny. Do jednoho roku bude uskutečněno 93,9 procenta stavebních zakázek. Z celkové hodnoty uzavřených zakázek bude do šesti měsíců realizována necelá polovina a do jednoho roku bude provedeno 70,5 procenta objemu zakázek.
    Zrušeno bylo ve třetím čtvrtletí 178 stavebních zakázek v celkové hodnotě 1,4 miliardy korun, uvedl ČSÚ.
0 komentářů
přidat komentář