Soutěž na knihovnu asi nezruší ministr ani NK, lhůta vyprší sama

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
21.11.2008 11:20
Praha

Praha - Soutěž na novou budovu Národní knihovny (NK), která stála místo jejího bývalého ředitele Vlastimila Ježka, se pravděpodobně zatím rušit nebude. Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) to sice prosazoval, zrušit by ji však musel vypisovatel, tedy NK. Ta má již dva měsíce nového šéfa, Pavel Hazuka se ale nyní ke zrušení soutěže nechce vyjadřovat. Pokud budou k soutěži všichni mlčet ještě tři měsíce, soutěž skončí sama.

    Přesně 24 měsíců od vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže, tedy 2. března 2009, vyprší lhůta, v níž se měl zadat projekt. Pokud nebude splněna tato podmínka soutěže, vítězný návrh přejde do rukou jeho autora Jana Kaplického a NK mu bude muset vyplatit odstupné ve výši odměny za první místo, tedy 160 tisíc eur (asi čtyři miliony korun).
    Kaplický s tím podle informací ČTK již trochu počítá; i když by mohl, neplánuje po březnovém termínu blob stavět někde jinde než na Letné, pro kterou ji projektoval. Smiřuje se s tím, že mu politická situace neumožnila realizovat svůj první velký projekt ve své vlasti.
    Ve hře jsou ještě soukromé pozemky ve Vysočanech, přišel s nimi Ježek krátce před svým odvoláním. Není ale zřejmé, zda jsou pro MK i Kaplického přijatelné. Architektovi se líbil i diskutovaný nápad nahradit blobem Kongresové centrum, ten by však stavbu prodražil nejméně o dvě miliardy korun.
    "O zrušení soutěže nemohu teď říct nic, protože policie stále na základě trestního oznámení vyšetřuje, zda nebyl spáchán trestný čin pletichy při veřejné soutěži," řekl ČTK Hazuka. Závěry pracovních skupin, které jednaly na přelomu loňského a tohoto roku, a stanoviska antimonopolního úřadu prověřuje ombudsman.
    "Uvidíme, k jakým závěrům dojde policie, my jim umožňujeme nahlédnout do materiálů, které si vyžádají. Zatím to nevypadá, že by jejich činnost tady v NK končila," řekl ředitel.
    Bývalý ředitel Ježek se zrušení soutěže bránil, byť mu to doporučil právě Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Zrušení soutěže by podle něj mohlo vést k arbitrážnímu sporu s jejím vítězem, případně i s dalšími účastníky. Českou republiku by to podle něj mohlo stát i více než miliardu korun.
    Otázkou je, jak se bude pokračovat po 2. březnu 2009, zda bude vedení NK dále prosazovat novou budovu, nebo zvolí jinou variantu řešení svých prostorových problémů. "Stále platí usnesení vlády z roku 2006 o výstavbě nové budovy NK, to by se muselo zrušit," říká Hazuka. Usnesení bylo jedním z posledních kroků sociálnědemokratické vlády, Hazuka tehdy působil na ministerstvu kultury a v roce 2007 přišel do NK, kde mimo jiné měl do letošního ledna na starosti i řešení nové budovy NK.
    Prostorové problémy knihovny má částečně řešit dostavba depozitáře v Hostivaři, kde nyní přikoupila NK pozemky - to se ale plánovalo dávno před současnou situací kolem blobu. A depozitář by bylo podle Hazuky potřeba rozšiřovat, i kdyby se nová budova stavěla. Nový ředitel říká, že se chce nyní soustředit na revitalizaci klementinského areálu. "Nebude vůbec sloužit komerci," vyvrací obavy, jež zaznívaly za Ježkova šéfování NK.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Karel Dvořák
22.11.08 10:27
zobrazit všechny komentáře