Výstava Bruselský sen o úspěchu na Expu 58 doputovala do Brna

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
20.11.2008 14:15
Brno

Brno - Výstavu Bruselský sen, která připomíná československý úspěch a osobitý vizuální styl na světové výstavě Expo 58 v Bruselu, mohou po sledované pražské premiéře zhlédnout i Brňané. Moravská galerie kolekci obměnila a doplnila a nyní ji představuje v sálech Uměleckoprůmyslového muzea. V metropoli vidělo Bruselský sen více než 30.000 lidí, návštěvnickým magnetem se nejspíš stane i na jižní Moravě, věří představitelé galerie.

    Oproti Praze je brněnská expozice více zaměřena na dobový grafický design a fotografii, což jsou speciality Moravské galerie, a také na architekturu, řekla dnes ČTK kurátorka Marta Sylvestrová. Bruselský styl totiž výrazně ovlivnil stavbu a výbavu brněnských hotelů Continental a International i části městského výstaviště.
    Od bruselské světové výstavy, kde Československo získalo hlavní ocenění odborné poroty i laických návštěvníků a vysokou úrovní exponátů překvapilo celý svět, letos uplynulo 50 let. "K tomuto výročí se ale kromě kulturních institucí prakticky nikdo jiný nepřihlásil, o podpoře ani nemluvě," podotkl ředitel Moravské galerie Marek Pokorný.
    Celý název brněnské výstavy zní Bruselský sen - československá účast na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu a životní styl první poloviny 60. let. V úvodní části expozice chtěli autoři návštěvníkům co nejvěrněji zprostředkovat atmosféru a vzhled československého pavilonu. K tomu pomáhají autentické exponáty, které zemi v Bruselu reprezentovaly, ale také velkoplošné fotografie, projekce a textové informace.
    Druhá půle výstavy se věnuje dozvukům úspěchu na Expu 58 a jeho odrazu v československé produkci přelomu 50. a 60. let. "Takzvaný bruselský styl tehdy pronikl prakticky do všech oblastí vizuální tvorby, užitého umění, průmyslového i grafického designu. V bruselském duchu grafici zpracovávali třeba i návody k použití elektrospotřebičů," popsala situaci Sylvestrová.
    Pamětníci najdou v expozici řadu předmětů, které jim budou povědomé z časů jejich dětství či mládí. Kurátoři vybrali například skútr Čezeta, magnetofony typu Sonet, fény, mixéry, nábytek, sklo, porcelán, textil a svítidla s charakteristickými vzory a tvary.
    Výstava má bohatý doprovodný program v podobně filmových projekcí, tvůrčích dílen a přednášek. Podrobnosti najdou zájemci na webových stránkách www.moravska-galerie.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články