Mělník naplánoval opravu domů v městské památkové zóně

Vložil
ČTK
20.11.2008 14:05
Mělník

Mělník - Opravit některé historicky významné stavby v městské památkové zóně (MPZ) se do roku 2013 chystá mělnická radnice. V první fázi do roku 2011 se budou obnovovat především zchátralé památky na náměstí Míru a v jeho okolí. Novinářům to dnes řekl vedoucí oddělení památkové péče Jiří Dohnal.

    "Stavby, které nejakutněji potřebují opravu, jsme vytipovali podle tří kritérií - památková hodnota objektu, stupeň poškození a důležitost objektu pro tvář města," vysvětlil Dohnal. Takzvaný Program regenerace MPZ Mělník již schválilo i zastupitelstvo.
    Jako první se budou opravovat domy na náměstí Míru. "Tyto zchátralé památky je potřeba zrekonstruovat, aby se centrálnímu náměstí navrátil důstojný vzhled," podotkl Dohnal. Jedná se především o domy číslo 5, 6, 7, 10, 11 a 12. První etapa by měla skončit do roku 2011. "Pracovníci památkové péče to jednoznačně podpořili, neboť se jedná ve většině o velmi cenné domy se středověkým jádrem," uvedl.
    Na další období v letech 2012 a 2013 je připraveno několik dalších projektů, které se již netýkají náměstí Míru a jeho bezprostředního okolí. Kromě opravy domů číslo 113 či 151 je to kompletní obnova fasády a střechy na Masarykově kulturním domě, který byl nedávno prohlášen kulturní památkou. "U kulturního domu však bude záležet na finančních možnostech města a také na případné dotaci z ministerstva kultury," dodal Dohnal.
    Do Programu regenerace bylo také zařazeno restaurování sochy Karla IV. a oprava pomníku kapitána Otakara Jaroše. Tyto práce však budou provedeny ve vzájemné koordinaci s již schválenou koncepcí obnovy pomníků, památníků, soch a drobných kulturních památek na území města. Těch je v Mělníku více než 20 a všechny by měly být v dobrém stavu do roku 2013.
0 komentářů
přidat komentář

Související články