Novou lávku dnes v Jihlavě otestovalo sedm nákladních aut

Vložil
ČTK
13.11.2008 22:25
Jihlava

foto: Radek Tulis

Jihlava - Sedm nákladních vozidel o celkové hmotnosti 35 tun dnes otestovalo novou lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Jihlavu u splavu v  lokalitě Český mlýn. Zprávu o výsledcích zatěžkávací zkoušky obdrží jihlavský magistrát v nejbližších dnech. Lávka je součástí nové cyklostezky, která měla být otevřena už v polovině září. Kvůli špatným statickým výpočtům však těleso lávky v srpnu prasklo. Cyklostezka se pro veřejnost otevře v pátek 21. listopadu. ČTK to dnes řekl mluvčí magistrátu Radek Tulis.
    Statická zatěžkávací zkouška trvala jednu hodinu. "Vozidla byla umístěna na projektantem předem určená místa, odborníci sledovali a měřili projevy při zatížení a následném odstranění zátěže," doplnil Tulis.
    Lávka je dlouhá 45 metrů a široká tři metry. Sklon oblouku lávky vyhovuje i pro pohyb tělesně postižených občanů. Celkové náklady na stezku včetně lávky jsou 14,5 milionu korun. Více než šest milionů korun pokryla dotace Státního fondu dopravní infrastruktury, zbytek uhradili sponzoři a město Jihlava ze svého rozpočtu.
    Cyklostezka s  označením R04 začíná u Brány Matky Boží. Vede Tyršovou ulicí, kolem autobusového nádraží pokračuje parkem Keťásek a tunelem prochází k tenisovým kurtům. Novou lávkou přes řeku Jihlavu se napojuje na již existující cyklostezku na ulici Romana Havelky. Zpracovaný plán cyklistické dopravy počítá v budoucnu ve městě se stezkami v délce 66 kilometrů a s náklady v desítkách milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář