Fakultu architektury v Brně zdobí Janáčkova busta

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
13.11.2008 16:55
Brno

Autorem plastiky je doc. Zdeněk Makovský
Brno - Budovu Fakulty architektury Vysokého učení technického (VUT) v brněnské ulici Poříčí zdobí ode dneška nově odhalená pamětní deska, busta a reliéf Leoše Janáčka (1854 až 1928). Připomínají, že v ní skladatel čtvrt století působil. Tímto byl splacen jen malý dluh, který Brno k  Janáčkovi má, řekla ČTK ředitelka Nadace Leoše Janáčka Eva Drlíková. Přáním nadace je vytvořit Janáčkovo muzeum.
    Objekt, v němž dnes fakulta architektury sídlí, byl původně postaven jako Učitelský ústav. Janáček v něm působil v letech 1878 až 1904. Busta a reliéf, na nichž je nyní zobrazen, jej zachycují nikoli jako staršího muže, ale naopak v mladém věku. Vytvořeny byly podle historických fotografií Janáčka.
    V Učitelském ústavu pracoval Janáček jako učitel i jako dirigent, sbormistr a skladatel. Deska, busta a reliéf byly odhaleny při příležitosti 80. výročí od Janáčkova úmrtí.
    "Janáčkovo dílo je natolik významné, že v něm lze nacházet stále něco nového," doplnila Drlíková. Proto je podle ní nutné postavit muzeum věnované tomuto skladateli. Janáčkův památník v brněnské Smetanově ulici je k vytvoření kvalitní expozice údajně malý.
0 komentářů
přidat komentář