Erick van Egeraat dokončil městské divadlo v Haarlemu

Zdroj
EEA
Vložil
Martin Rosa
12.11.2008 15:35
Erick van Egeraat
Erick van Egeraat associated architects EEA

Erick van Egeraat dokončil stavbu městského divadla v holandském Haarlemu. Po šesti letech pečlivé renovace a přístavby bylo divadlo oficiálně otevřeno nizozemskou princeznou Máximou na sklonku září.
 
Monumentální divadlo bylo celé omlazeno a oživeno. Nyní - obohacené o zvětšenou věž provaziště - vyhoví současným technickým požadavkům. Je připraveno hostit jakékýkoliv soubor a přestavení.
 
Nejvýznamnějším zásahem do původní budovy je právě nová, větší věž zázemí a premístění hlavního vstupu do divadla, který navazuje na níže situované náměstí. Původní vstup o úroveň výše tak může být využit jako další foyer divadla.
 
Přístavba, jež tvoří s původní budovou kompaktní hmotu, je poznatelná svým současným tvaroslovím fasády. Kompozice cihel, keramických ornamentů a prosklení se citlivě napojuje na původní fasádu. Směrem vzhůru se užítím subtilnějších materiálů odlehčuje, což opticky pomáhá převýšené věži zapadnout do urbanistického kontextu místa.
 
Erick van Egeraat vyvinul originální keramické ornamenty ve spolupráci s uznávanou holandskou umělkyní Babs Haene a s dobře známým výrobcem Royal Tichelaar Makkum. Keramické tvarovky odkazují na porcelán, který na původní fasádě použil Leon Senf.
 
Interiér stávajícího divadla byl celý zrekonstruován. Velkorysým prostorám divadelní síně, haly a přiléhajících foyer byl navrácen původní lesk a zároveň do nich byla vnesena osobitost a pohodlí dnešní doby. “Zatímco respektuji původní styl a atmosféru, chtěl bych novou částí překonat tu původní,” říká Erick van Egeraat. Ostatní prostory interiéru, které ztratily během předešlých rekonstrukcí svou autentičnost, byly zmodernizovány a sjednoceny s celkovým konceptem domu.
 
Městské divadlo v Haarlemu je jedním z pěti nejstarších v Holandsku, postavil ho v roce 1918 architekt J.A.G. van der Steur. Tento projekt zakončil postupnou rekonstukci čtyř významných kulturních budov v Haarlemu. “Jsem hrdý na to, že Haarlem hostí jedno z nejhezčích holandských auditorií,” říká Erick van Egeraat.
 
Divadlo o celkové podlažní ploše 7400 m², z čehož 4000 m² je nová přístavba, má kapacitu 656 sedadel.
0 komentářů
přidat komentář

Související články