Podle Ratha mohou být na severozápadě Prahy dva obchvaty

Vložil
ČTK
10.11.2008 22:05
Praha

Praha - Doprava v Praze je podle volebního lídra středočeské ČSSD Davida Ratha tak hustá, že by severozápadní část obchvatu hlavního města mohla vést takzvanou severní i jižní variantou zároveň. Pravděpodobný budoucí hejtman Středočeského kraje Rath to řekl v reakci na informace, že prosazuje pouze vedení obchvatu přes území středních Čech.
    "Do budoucna si dovedu představit, že hlavní město si postaví suchdolskou variantu a kraj severní," uvedl Rath. "I experti na dopravu se ztotožňují s tím, že by měly být dva okruhy," stojí za Rathem šéf středočeských sociálních demokratů Richard Dolejš.
    Končící vedení kraje v čele s Petrem Bendlem (ODS) podporuje vedení obchvatu přes Suchdol. Takzvanou jižní variantu prosazuje také pražský magistrát, dotčené městské části Suchdol, Lysolaje a Dolní Chabry však chtějí okruh vést podobně jako Rath severněji přes Řež. Odpůrci této varianty namítají, že jižní varianta je zanesena v územních plánech a její zamítnutí by znamenalo odsunutí výstavby obchvatu o několik let.
    Rath nedávno prohlásil, že by chybějící část dálničního okruhu vedl raději dál od metropole, podle něj by to bylo levnější, rychlejší a technicky jednodušší. Končící hejtman Bendl to označil za "zhůvěřilost". Podotkl, že jižní variantu prosazoval spolu s vedením kraje i zesnulý zastupitel za ČSSD František Vnouček.
    Rath později dodal, že na svém názoru nic nemění, neznamená to ale, že nemůže být vybudována i trasa přes Suchdol. "Já jsem nikdy neřekl, že suchdolská varianta nesmí být realizována. Proč bych mluvil o suchdolské variantě, která je čistě věcí magistrátu hlavního města Prahy?" podotkl.
    Středočeský kraj podle něj do této záležitosti nebude Praze nijak zasahovat. "Ale zase očekáváme a budeme tvrdě vyžadovat, aby nám magistrát a městské části nemluvily do toho, jaké stavby chceme či nechceme realizovat na území Středočeského kraje," upozornil.
    V médiích se objevily informace, že Rath se svou představou narazil u  sociálních demokratů z Prahy 6, kteří mají na vedení obchvatu opačný názor. "My jsme demokratická strana, debata se může vést o čemkoliv," podotkl Rath. Dolejš řekl, že v této otázce neshledává uvnitř ČSSD žádný zásadní politický rozpor.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
takový český ochootnik :)
štěpán
11.11.08 06:04
odborník
David Teplý
11.11.08 08:16
Jak jsem se pokusil rici
Jan Sommer (hles z hnojiste)
11.11.08 11:24
Oranžový soudruh
Václav
12.11.08 09:36
zobrazit všechny komentáře

Související články