Oběti holokaustu budou mít v Liberci památník

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
06.11.2008 15:05
Liberec

Liberec - Památník, který bude připomínat oběti holokaustu, vzniká v kapli u židovského hřbitova v liberecké čtvrti Ruprechtice. Židovská obec ho poprvé představí veřejnosti v neděli 9. listopadu při příležitosti 70. výročí takzvané Křišťálové noci, během níž vypálili němečtí nacisté všechny synagogy. Před válkou žilo v Liberci zhruba 1600 Židů, jen 37 z nich nezahynulo v koncentračních a internačních táborech, řekl dnes ČTK místopředseda místní židovské obce Pavel Jelínek. Je jedním z těch, kteří přežili.
    Původně chtěla obec na počest obětí instalovat v Liberci do chodníků před domy, v nichž Židé žili, pamětní kameny s mosazným povrchem a jmény obětí od německého umělce Guntera Demniga, takzvané Stolpersteine. V chodnících a dlažbě 345 německých měst jich je zapuštěno více než 15.000, první už jsou také v Praze a Kolíně. "V Liberci by jich muselo být hodně přes 1000, bylo by to drahé a také technicky složité, proto jsme hledali jinou variantu," vysvětlila tajemnice obce Lea Adamová.
    Na návrhu památníku pracovali studenti architektury liberecké Technické univerzity. Ze čtyř projektů zvítězil nápad studenta Štěpána Gudeva. Unikátní památník tvoří sádrokartonová vestavba ve tvaru krychle. Od stropu vedou rýhy po stěnách dolů k podlaze, spojují názvy vyhlazovacích táborů se schránkami se jmény obětí zapsaných na svitek. Památník je umístěný v obřadní síni, vzhled bývalé kaple, která sloužila za totality jako sklad kávy, se z  vnějšku nijak nezměnil.
    Vybudování památníku přišlo na více než sedm milionů korun. Liberecký magistrát na něj přispěl 4,5 miliony a krajský úřad 2,5 miliony korun. Zbytek nákladů zaplatí nadace pro oběti holokaustu.
    Mimo památníku otevře židovská obec v prostoru synagogy výstavu Židé v boji a odboji. Připomíná Židy, kteří bojovali v Československé armádě. "Chceme ukázat, že jsme nebyli jen ovce, které se nechali vést," dodala Adamová. Ze Židů, kteří žijí dnes v Liberci, k nim patří třeba Editha Weitzenová, která působila u letectva britské armády jako radistka.
    První židovské rodiny přišly do Liberce v  15. století, když prchaly z Prahy před morem. Po válce bylo v Liberci evidováno 1211 Židů, z toho však pouze 37 starousedlíků, kteří přežili koncentrační tábory. Většina z nich však zemi opustila po roce 1950 a po roce 1968.
    Židovská obec má dnes 67 členů z celého Libereckého kraje a Šluknovského výběžku, jejich věkový průměr je 56 roků. V nové synagoze, která je od roku 2000 součástí Krajské vědecké knihovny, se scházejí při bohoslužbách. Obec pro ně organizuje přednášky, kavárnu pro seniory a hlavně jim nabízí sociální poradenství.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dotaz
Karel
06.11.08 03:29
re
tea
24.11.08 10:49
zobrazit všechny komentáře