Zóna v Nošovicích může vzniknout, kraj získal všechny pozemky

Zdroj
Martina Kubíčková, Elena Mazurová
Vložil
ČTK
17.12.2005 10:10
Ostrava

OSTRAVA - Jihokorejská automobilka Hyundai bude moci postavit svou evropskou továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Moravskoslezskému kraji se podařilo získat souhlas všech vlastníků, který byl podmínkou pro stavbu zóny, řekla dnes večer ČTK mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová. Ještě odpoledne chyběl souhlas dvou majitelů půdy. Rozhodnutí automobilky, zda si pro továrnu až za 40 miliard korun s roční kapacitou 300.000 vozů vybere Česko, má být známo do konce roku.

"Kdyby družstvo bylo schopno konstruktivního jednání už na začátku, mohli jsme dohody mít už měsíc uzavřené, protože mnozí z vlastníků podmiňovali prodej stanoviskem zemědělců a ti nám předložili kompromis až ve středu," řekl ČTK hejtman Evžen Tošenovský (ODS), který ocenil hlavně přístup posledních vlastníků, bez nichž by kraj půdu nescelil.
Prodej pozemků blokovalo Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice a šest starousedlíků. Zlom nastal ve středu, kdy se družstvo dohodlo s krajem na uvolnění pozemků za podmínky, že se podaří přesvědčit i zbylých šest odpůrce zóny. Dnes ve 13:00 chyběl souhlas ještě dvou, kraj jim dal ultimatum do neděle.
Scelením Nošovic se podle generálního ředitele Czechinvestu Tomáše Hrudy na minimum snížilo riziko, že Hyundai umístí svou až investici jinam než do ČR. "Nyní konečně můžeme přistoupit do finální fáze vyjednávání s investorem. Příprava průmyslové zóny Nošovice bude pokračovat posouzením vlivu stavby automobilky na životní prostředí," řekl Hruda ČTK.
Pokračovat bude i příprava Mošnova na Novojičínsku a Holešova na Zlínsku. Obě lokality mohou být brzy obsazeny subdodavateli Hyundai nebo dalšími investory, kteří už teď podle Hrudy projevují o vstup na Moravu vážný zájem. Továrna Hyundai by měla vytvořit 3000 přímých a 9000 nepřímých pracovních míst
"Já si myslím, že je to vynikající. Já jsem to očekával," reagoval na zprávu o dohodě premiér Jiří Paroubek (ČSSD), který před nedávnem uvažoval i o vyvlastnění majitelů půdy.
Pro stavbu zóny kraj s pomocí státu vykoupí celkem 329 hektarů pozemků. Spolu s pozemky vykoupí 22 rodinných domů. Náklady dosáhnou 211,4 milionu korun, z toho 206,5 milionu zaplatí stát a zbytek půjde z rozpočtu kraje. V případě, že Hyundai začne automobilku v Nošovicích stavět, dostane každá rodina v Nošovicích a Nižních Lhotách od kraje sto tisíc korun jako kompenzaci za potíže vzniklé při stavbě automobilky.
V sobotu ráno podepíše hejtman s předsedou nošovického družstva Jiřím Víchou dohodu o kompenzacích. Zemědělci, kteří na většině půdy určené pro zónu hospodaří, původně požadovali 147 milionů korun. Nakonec se s krajem dohodli, že dostanou během deseti let 130 milionů korun.
Krajský úřad, který původně nabízel zemědělcům jen 60 milionů korun, ale nebude družstvu zajišťovat náhradní pozemky - ty si družstvo bude hledat samo. Dostane na to 70 milionů korun, které jsou podle hejtmana započítány do slíbených 130 milionů.
Předseda zemědělského družstva vlastníků Nošovice Vícha se o scelení zóny dozvěděl od ČTK. "Zatím o ničem nevím. Jsem překvapen, ale ano, mám radost," řekl.
Plánovaný příchod investora v posledních týdnech hýbal celou obcí, která se rozdělila na odpůrce a příznivce automobilky. Třem lidem, kteří nechtěli pozemky prodat, dokonce přišly anonymní dopisy, v nichž jim zatím neznámý pachatel vyhrožoval smrtí. Případem se zabývá policie. Hejtman dokonce požádal ve čtvrtek v noci policii o zvýšený dohled na území Nošovic.
Posledním majitelem, který blokoval scelení zóny, byl podle informací ČTK Ferdinand Bezecný. "Sám mi to volal, já jsem mu jen blahopřál k jeho rozhodnutí a poděkoval za jeho statečnost. Je to skvělé, že konečně se podaří v Moravskoslezském kraji dotáhnout do konce nějaký pořádný projekt," řekl ČTK generální ředitel Třineckých železáren Jiří Ciencala.
Spokojen je i starosta Jablunkova Petr Sagitarius, který leží na trase na Slovensko, kde má Hyundai svoji sesterskou firmu KIA. "Je to výborná zpráva i pro celý region. Spojení průmyslové zóny Nošovice s Žilinou bude mít veliký vliv na urychlení obchvatu Jablunkova a taky dokončení obchvatu Třinecka," řekl Sagitarius.
0 komentářů
přidat komentář