Svitavy začaly přestavovat továrnu na vzdělávací centrum

Vložil
ČTK
17.12.2005 10:25
Svitavy

SVITAVY - Ve Svitavách dnes zahájili přestavbu bývalého závodu textilky Vigony na vzdělávací a kulturní centrum. Celkové náklady dosáhnou zhruba 140 milionů korun, z toho asi 80 procent poskytnou fondy Evropské unie. Práce by měly být dokončeny v dubnu 2007, řekl ČTK svitavský starosta Václav Koukal.

"Dnes se začalo uvnitř bourat. Je to složitý manévr, protože se například musí vyřezat železobetonové konstrukce a vyměnit okna," uvedl. Zachován zůstane skelet budovy, který pochází z počátku minulého století. Ojedinělá ukázka tehdejší průmyslové architektury je součástí městské památkové zóny.
V novém centru bude podle starosty dominovat vzdělávací funkce. "Bude tam moderní knihovna, propojená s velkým kongresovým a kulturním sálem nebo internetová kavárna," poznamenal. Své kanceláře zde naleznou Hospodářská komora a svazy, budovu zaplní i mateřské centrum, univerzita třetího věku, romské sdružení či restaurace.
Součástí projektu je rovněž vybudování nového parkoviště, které odlehčí provozu na náměstí. "Rekonstruovaná Wolkerova alej se tak stane místem schůzek a procházek, které opět po dlouhých desetiletích ožije lidmi," dodal. Vigona se přestěhovala do místní průmyslové zóny, kde si vystavěla nový závod.
0 komentářů
přidat komentář