V Dubňanech spustili jednu z největších solárních elektráren v ČR

Vložil
ČTK
30.10.2008 13:20
Ostrava

Dubňany (Hodonínsko) - V Dubňanech u Hodonína funguje jedna z  největších solárních elektráren v Česku. Zhruba 12.000 panelů s instalovaným výkonem 2,1 megawattu zajistí elektřinu pro 400 rodinných domů. Vybudování sedmihektarového areálu stálo 230 milionů korun, řekl dnes ČTK Petr Bína z  investorské firmy Sluneta. Příští rok plánuje rozšíření parku v Dubňanech na tři megawatty.
    Dubňany jsou podle firmy v Česku na špičce v intenzitě slunečního záření. Přesto ale dubňanský areál ročně vyrobí tolik energie, jakou zvládne jaderná elektrárna Temelín zhruba za hodinu a půl.
    Největší solární elektrárnu v Česku plánují ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Park s výkonem 3,8 megawattu za zhruba 400 milionů korun chce vybudovat přímo radnice. O prvenství ve velikosti solárních parků zatím v zemi soupeří elektrárny v Bušanovicích na Prachaticku a v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku, jejichž výkon je oproti plánům Dvora zhruba poloviční.
    Česko ve výrobě energie ze slunečního záření výrazně zaostává za sousedním Německem a dalšími zeměmi západní Evropy. Výkon všech slunečních elektráren v tuzemsku je několikasetnásobně nižší přesto, že jsou v zemi poměrně dobré podmínky. Na jihu Moravy už solární energii využívají například na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a v několika obcích na Znojemsku. Sluneční elektrárny plánují také v Mikulově, měly by zabrat plochu přes 20 hektarů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Petr
01.11.08 09:05
zobrazit všechny komentáře

Související články