Města posílají peníze na sochu markraběte Jošta pro Brno

Vložil
ČTK
29.10.2008 17:55
Brno

Brno - Jihomoravská města začala na speciální účet posílat peníze na vytvoření sochy římského krále a moravského markraběte Jošta Lucemburského (1351 až 1411). Peněžitý dar - tolik korun, kolik má město obyvatel - zatím poslala Břeclav, Hodonín, Znojmo, Strážnice a dvě brněnské městské části. Na účtu veřejné sbírky je shromažďuje sdružení Jošt Moravský. Socha za 10,7 milionu korun má stát na Moravském náměstí v Brně. Radní dnes schválili vyhlášení výtvarné soutěže na její podobu, řekl dnes novinářům primátor Roman Onderka.
    Iniciátorem sbírky měst se stal bývalý brněnský primátor, senátor Richard Svoboda. Podle něj byl Jošt jedním z největších moravských vladařů a města by proto na jeho jezdeckou sochu mohla podle počtu obyvatel přispět. Seznam dárců by prý mohl být vytesán na podstavci sochy.
    Jezdecká socha by měla být odhalena 1. října 2010, tedy v den 600. výročí zvolení Jošta římským králem. Jošt byl nejstarším ze tří synů moravského markraběte Jana Jindřicha, mladšího bratra císaře Karla IV. Moravě vládl přes 35 let. Byl markrabětem moravským a braniborským, ovládal Kladsko, Lucembursko a také západní Slovensko. V roce 1410 byl zvolen římským králem, když rozdílem jednoho hlasu porazil bratrance Zikmunda. Korunován nebyl, protože v lednu 1411 zemřel.
    Umístění sochy má být součástí celkové rekonstrukce Moravského náměstí v centru Brna. Na prostranství mají být dohromady čtyři sochy. Podobu sochy, která má ozdobit prostranství před Nejvyšším správním soudem, už odborná porota vybrala. Sochař Marius Kotrba na ní spravedlnost znázorní jako muže, který v podřepu zvedá ze země kvádr.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kvalita soutěže
Václav Průcha
30.10.08 10:51
add. umístění sochy....
J.K.
03.11.08 12:10
termín a kvalita
Jan Kovářík
10.02.09 02:00
zobrazit všechny komentáře

Související články