Strabagu hrozí za zpoždění opravy náměstí v Hradci vysoké penále

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
23.10.2008 22:00
Hradec Králové

Autor: Patrik Kotas
Hradec Králové - Společnosti Strabag hrozí za zpoždění opravy Riegrova náměstí v Hradci Králové penále až několik milionů korun. Radnice, která je investorem opravy, je připravena pokutu vymáhat soudně. ČTK to dnes řekl primátor Otakar Divíšek. Náměstí měl Strabag opravit do 30. září. Podle primátora by vše mohlo být hotové do poloviny listopadu. Za jeden den zpoždění radnice Strabagu účtuje penále 150.000 korun.
    Firma Strabag ČTK sdělila, že se k termínu dokončení nádraží a nabíhajícímu penále vyjádří později. V  závěru září mluvčí firmy Miroslava Köhlerová v regionálním tisku uvedla, že stavba by měla být hotová koncem října. Za důvod zpoždění označila to, že město část staveniště nepředalo Strabagu v dohodnutém termínu.
    Divíšek připustil, že část penále bude muset radnice firmě zřejmě odpustit, protože jeden pozemek na náměstí byl předán o týden až deset dní později. Oprava náměstí, které leží před nádražím Českých drah a budou na něm nové zastávky městské hromadné dopravy, má přijít asi na 100 milionů korun.
    Strabag pro Hradec Králové už stavěl nové autobusové nádraží, které dokončil s téměř ročním zpožděním letos v červenci. Dopravní podnik města Hradec Králové, který byl investorem nádraží, za zpoždění od Stragabu inkasoval bankovní garanci 80 milionů korun. Strabag, který patří na tuzemském trhu mezi pět největších stavebních firem, se nyní vrácení garance domáhá u soudu.
    Kvůli stavbě nádraží se firma Strabag v minulých měsících také dostala do insolvenčního řízení. Spor o nezaplacené dodávky s ním vedla společnost IPE 300, která na nádraží dodávala ocelové konstrukce. IPE 300 návrh na insolvenční řízení v září stáhla poté, co Strabag pohledávku uhradil.
0 komentářů
přidat komentář