Nadace ABF vyhlásila stavby roku

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
21.10.2008 14:05
Praha

Park Holiday
Autor: Petr Suske - SEA Architekt
Praha - Stavbou roku 2008 se staly hotel Park Holiday v Praze, Moravský zemský archiv v Brně, most přes řeku Odru a přes Antošovické jezero na dálnici D47, obytný komplex v Horních Počernicích v Praze a krajské administrativní centrum v Hradci Králové. Na slavnostním večeru je v Betlémské kapli v Praze vyhlásili organizátoři soutěže, která se letos konala již pošestnácté.

Stavba roku je každoročně udělována pěti stavbám bez rozlišení pořadí. Vybrané projekty obdržely plaketu, kterou si mohou připevnit na vítěznou stavbu. Porotci na vybraných objektech ocenili nejen architektonické řešení, ale například i zasazení do krajiny nebo spokojenost investora a uživatelů stavby.
Do soutěže mohla být přihlášena jakákoli stavba na území České republiky, která byla dokončena a uvedena do provozu od června loňského roku do konce letošního května.
Soutěž Stavba roku tradičně organizuje Nadace ABF, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, ministerstvo průmyslu a obchodu a časopis Stavitel společnosti Economia. Letos osmičlenná porota vybírala z 61 staveb.
Současně byla také vyhlášena cena předsedy Senátu, kterou dostal pražský domov sociální péče Hagibor za zdařilé skloubení historické budovy a moderní přístavby. Panelový bytový dům Tatarkova v Praze ocenil ředitel Státního fondu rozvoje bydlení jako dobrý příklad regenerace panelových sídlišť a cenu primátora hlavního města si odnesli autoři rekonstrukce a dostavby secesního ateliéru Ladislava Šalouna.
O nejlepší stavbě roku mohli také hlasovat lidé na internetu. Laické veřejnosti se nejvíce líbilo administrativní centrum v Hradci Králové, pražské metro na trase Ládví - Letňany a nový fotbalový stadion SK Slavia Praha.
Za dobu trvání soutěže porota posuzovala zhruba 800 staveb. Minulý rok ocenila Mandarin Oriental Hotel Praha, Arcidiecézní muzeum v Olomouci, nové ústředí ČSOB v Praze, lávku pro cyklisty přes Vltavu v Českých Budějovicích a odbavovací terminál letiště Brno.

> www.stavbaroku.cz
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zobrazit všechny komentáře

Související články