Bývalý ředitel Národní knihovny přestřihl pásku u jejího modelu

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
18.10.2008 20:05
Praha

Praha - Národní knihovnu na Letné "otevřeli" dnes vpodvečer ve vnitrobloku letenské galerie Scarabeus v Praze studenti pražské Divadelní fakulty sympatizující se známou chobotnicí podle návrhu architekta Jana Kaplického. Své akci dali podtitul Co nám bude kazit panorama. K odhalení zhruba metr vysokého modelu blobu přizvali bývalého generálního ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka, který dnes neúspěšně kandidoval do Senátu za KDU-ČSL.
Studenti skrývající se pod značkou Ochotnický spolek knihomolů uvedli na happeningu vtipné podobenství věnované výběrovému řízení na novou budovu knihovny s názvem Mně se líbí blob. Představení pojali jako loutkohru, v níž namísto marionet použili tiskoviny - konkrétně občanský zákoník, korán, bibli, Mein Kampf a dva obrázkové časopisy pochybného obsahu. Část příběhu se odehrávala v "Jehličkově ústavu". Před tím, než shořely na hranici, vrcholila zpěvem knížek suplujících loutky píseň Kde domov můj.
"Byl to nejkrásnější zážitek dnešního dne, který je vzhledem k výsledkům senátních voleb na Praze 9 jinak pro mě trochu trpký," řekl Ježek ČTK. Ocenil, že ještě stále existují lidé, ochotní něco udělat jen pro své přesvědčení, že to tak má být, aniž by od toho cokoli čekali.
"Zabývali se tím prostě proto, že se jim ten projekt líbí. Vše, co bylo proti nové budově podniknuto, považují za nefér," dodal na adresu studentů Ježek.
Právě tento zpolitizovaný projekt ho stál místo, když ho ministr kultury Václav Jehlička začátkem září odvolal z  funkce. Vysvětlil to tehdy tím, že architektonická soutěž byla vypsána v rozporu s právem, s čímž Ježek nesouhlasí. Rozbory ministerstva vyloučily pokračovat v  přípravě stavby nové knihovny.
"Jsou to dva roky a 27 dní, co nedaleko odtud probíhal knihovnický happening. Tam tehdy jeden nejmenovaný politik vyjádřil potěšení, že za čtyři roky přestřihne pásku u nové knihovny," uvedl dnes Ježek při odhalení modelu, čemuž zatleskala zhruba padesátka spřízněných diváků. Nelíbí se mu, že se stále hledají důvody, proč soutěž byla špatná a vítězný projekt nemůže být realizován. "Více fanoušků má za hranicemi Česka. Zůstávám optimistou a věřím, že nová knihovna stát bude," dodal.
Rok a půl po vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže se objevilo mnoho problémů. Terčem kritiky je způsob jejího vypsání, který byl údajně v rozporu s českým zákonem. Poukazuje se na to, že vítěz s posvěcením poroty porušil pravidla soutěže a že knihovna nezajistila pozemek pro stavbu. Debaty o kráse či ošklivosti Kaplického návrhu se navíc staly bezmála předmětem obrany národních zájmů.


Oprava článku:
Národní knihovnu na Letné "otevřeli" studenti Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze. Součástí programu bylo také krátké představení studentů pražské Divadelní fakulty.
(21.10.2008)
0 komentářů
přidat komentář