Soud odmítl vydat předběžné opatření k projektu na Tugendhat

Vložil
ČTK
16.10.2008 23:55
Brno

Brno - Brněnský magistrát zatím stále může k opravě vily Tugendhat použít projektovou dokumentaci firmy Omnia, která vyhrála v nezákonném výběrovém řízení. Brněnský městský soud nevyhověl návrhu konkurenční skupiny architektů v čele s Janem Sapákem, kteří požadovali vydání předběžného opatření k pozastavení plnění ze smlouvy. ČTK to dnes potvrdila mluvčí soudu Soňa Vyplašilová. Sapák už se proti usnesení soudu odvolal, ČTK se ho dnes nepodařilo zastihnout.
    Vila Tugendhat, která je na seznamu památek UNESCO, čeká na opravu už několik let. Původní termín byl už několikrát posunut. Podle posledních informací zřejmě nezačne oprava ani v nejbližších měsících.
    Architekti kolem Sapáka, kteří byli v tendru na projektovou dokumentaci k opravě druzí, se už delší dobu snaží o to, aby soud smlouvu se skupinou vedenou firmou Omnia zneplatnil a magistrát tendr zrušil. Ani jedno se jim zatím nepodařilo. Antimonopolní úřad přitom nedávno rozhodl, že v soutěži byly chyby a nařídil městu, aby znovu vybralo vítěze. Město zvolí postup příští týden, řekl dnes ČTK náměstek primátora Ladislav Macek s tím, že pravděpodobnější variantou je zřejmě vyhlášení nové soutěže.
    To by znamenalo, že má Omnia opět šanci. V případě, že by radnice pouze na základě původního tendru vybrala vítěze, musela by nejspíš Omnii vyřadit pro nesplnění požadavků.
    Projekt architektů by měl mimo jiné nastínit částku, která bude na opravu památky UNESCO potřeba. Omnia mluvila o 200 milionech Kč. Architekti Ludvík Grym, Jan Sapák a Jindřich Škrabal ale tvrdí, že by šly opravy zařídit levněji. Omnia už svůj původní projekt dopracovala a dostala za něj zaplaceno. Městskou pokladnu stál přes osm milionů korun.
    Vila patří od roku 1994 městu Brno, na generální opravu čeká už několik let. Rekonstrukce se má týkat téměř všeho, včetně staticky narušených základů. Projekt stál město devět milionů korun. Důležité ale je, s jakou cenou za rekonstrukci jednotlivé týmy projektantů kalkulovaly.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
200 000 000 Kč
Jan Vlach
17.10.08 01:39
200?
Petrik
17.10.08 04:14
zobrazit všechny komentáře

Související články