Jablonecký kostel svaté Anny je kvůli vlhkosti zavřený

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
15.10.2008 14:10
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Jablonecký kostel svaté Anny, který prošel před nedávnem kompletní obnovou, bude až do ledna 2009 zavřený. Vrátili se do něj totiž stavbaři. Vánoční koncerty a výstava betlémů, které se tam v minulých letech uskutečnily, se budou muset letos přestěhovat do Městského divadla, řekl dnes ČTK jeho ředitel Pavel Žur.
    Úpravy kostela si podle něj vynutila vysoká vnitřní vlhkost a chlad, kvůli kterým v něm nemohly být ani varhany a hlavně nebylo možné kostel v zimě využívat.
    Stavbaři v historickém objektu nyní budují větrací systém a podlahové topení, které zajistí temperování památky. Cirkulaci umožní také upravená vitrážová okna, nejdůležitější však bylo vybudovat odvětrávací kanál na severní straně kostela. "Koncerty a výstavy se do kostela vrátí nejdříve v únoru. V tu dobu už budeme také znovu instalovat opravené varhany," doplnil Žur. Opravy kostela přijdou na milion korun. Město Jablonec je zaplatí ze svého rozpočtu a 350.000 korunami na ně přispěje Liberecký kraj.
    Problémy s vlhkostí se v kostele objevily hned po dokončení nákladné opravy. Kostel se mohl využíval jen od jara do podzimu, a to s velkými potížemi. Většinu úprav návštěvník kostela ani nezaznamená. Po skončení prací se bude klima v kostele monitorovat.
    Kostel sv. Anny je nejstarší stavební památkou v padesátitisícovém městě. Jeho současná podoba pochází ze druhé poloviny 17. století, některé části jsou však mnohem starší. Zchátralý kostel získala radnice v roce 2004 bezúplatně od římskokatolické církve, která na jeho opravu neměla peníze. Renovace si vyžádala kolem 25 milionů korun, tři čtvrtiny nákladů pokryly dotace z evropských fondů. Od roku 2006 provozuje kostel jablonecké divadlo. V historickém objektu pořádá koncerty, výstavy a pracovní semináře.
0 komentářů
přidat komentář