Historické centrum Kutné Hory projde rozsáhlou rekonstrukcí

Vložil
ČTK
15.10.2008 13:35
Kutná Hora

Kutná Hora - Historické centrum Kutné Hory projde příští rok rozsáhlou rekonstrukcí. Město získalo evropskou dotaci na opravu dláždění. Po jejím dokončení se počítá také s výraznými úpravami dopravy, řekl dnes novinářům starosta Ivo Šalátek.
    První dvě etapy rekonstrukce dlažby v historickém centru budou stát zhruba 90 milionů korun. Z toho 92,5 procenta pokryje dotace, zbytek zaplatí město ze svých zdrojů. Ještě do konce roku chce radnice vybrat v  soutěži dodavatele, aby se mohlo na jaře začít stavět. Hotovo má být do dubna 2010.
    "Čeká nás složitá situace. Bude to znamenat velké omezení pro místní i turisty," dodal starosta. V prvních dvou etapách, na něž má město peníze, se budou opravovat silnice mimo jiné kolem kostela sv. Jakuba, v ulicích Komenského, Ruthardova, Libušina, Vladislavova, Šultysova a na Václavském náměstí. Kromě povrchů se musí rekonstruovat i inženýrské sítě, s jejich správci bude radnice teprve jednat. Součástí rekonstrukce bude také vybudování nových chodníků, osvětlení, informačního systému a mobiliáře.
    Po dokončení rekonstrukce se podle starosty změní podmínky dopravy v historickém centru. Auta do něj budou dál zajíždět, předpokládá se ale, že za to budou platit. "Doprava ve městě se dá regulovat jenom penězi. Kapacita je zde historicky daná, zvětšit se nemůže ani šířka komunikací ani parkoviště," dodal starosta. Do centra by se podle něj mělo v budoucnu vjíždět jen ulicemi Husova, Česká a Poděbradova. Ostatní ulice budou sloužit jako výjezdy. Konečná podoba dopravních úprav zatím ale není hotova.
0 komentářů
přidat komentář