Aukce Designbloku vynesla téměř 600.000 korun

Vložil
ČTK
13.10.2008 13:30
Praha

Praha - Designové předměty za téměř 600.000 korun se podařilo dnes vydražit na aukci, která se uskutečnila na závěr 10. ročníku přehlídky současného designu Designblok. V superstudiu Palác Corso v Karlíně se dražilo přes 170 položek. Nejdráže byla prodána sedací souprava od Josefa Hoffmana, která byla prodána za 120.000 korun. ČTK to řekla koordinátorka aukce Kateřina Hodysová z Cohnstudia, které aukci pořádalo.

    "Tato aukce byla první dražba v České republice, která se týkala čistě designu. Nešlo o aukci umění nebo starožitností, i když design 20. let lze považovat za starožitnosti. Jde o věci, které byly výjimečné, ať už autorem, provedením nebo technickým zařazením," uvedla Hodysová.
    Cenové rozpětí dražených předmětů bylo velmi široké. Od položky za 12 korun za voskované papírové kelímky ze 70. let až po Hoffmanovu soupravu, která se prodala za vyvolávací cenu 120.000 korun. Kelímky byly prodány za 200 korun. Celkem bylo vydražena zhruba polovina předmětů nabídnutých do aukce. Zájem byl spíše o starší předměty z minulého století.
    Podle Hodysové se v Česku začíná prosazovat trend sbírání designu a stylových předmětů. Na ploše 120 metrů čtverečních byla vystavena díla, jež vznikla za posledních sto let.
    Mezi nejzajímavější předměty patřila mimo jiné dvanáctistěnná váza Pavla Janáka navržená pro firmu Artěl, kubistické hodiny Rudolfa Stockara, pohovka Modela Jindřicha Halabaly nebo čajová souprava z varného skla Ladislava Sutnara.
    Cílem projektu je podle pořadatelů vytvořit poutavou kolekci předmětů, která by chronologicky prezentovala vznik a vývoj designu ve 20. století. Mimo známých autorů byla zastoupena i vzácná díla, která neodborná veřejnost dosud neobjevila. V aukci bylo například křeslo navržené Karlem Pragrem pro budovu Národního shromáždění ČSR.
    Součástí aukce byla také dobročinná dražba, která obsahovala asi tucet předmětů. Dražba vynesla zhruba 5000 korun. Zastoupeny byly kresby předních současných českých designérů, kteří se zabývají návrhem oděvů, průmyslovému designu, šperků nebo skla. Výtěžek z této charitativní části má být věnován občanskému sdružení Na cestě do života. Projekt se zabývá komplexní dlouhodobou pomocí znevýhodněné skupině mladých lidí z dětských domovů, jejich integrací na trhu práce a do života ve společnosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články