Ve Znojmě začala oprava nejvyššího železničního mostu v kraji

Zdroj
Dan Petrucha
Vložil
ČTK
08.10.2008 13:40
Znojmo


Znojmo - Ve Znojmě začala rekonstrukce nejvyššího železničního mostu v Jihomoravském kraji. Více než 200 metrů dlouhou konstrukci, která ve výšce 49 metrů překlenuje řeku Dyji, začali tento týden dělníci vysunovat z  mostních pilířů. V první etapě se vysunula šedesátimetrová část, kterou budou dělníci demontovat asi dva týdny. Tento proces se poté zopakuje zhruba pětkrát, celý most bude vysunut do dvou měsíců, řekl dnes ČTK stavbyvedoucí Antonín Sněťák.
    Na konci listopadu se začne nasouvat most nový, což potrvá až do dubna příštího roku. Oprava mostu je součástí modernizace a elektrifikace tratě Znojmo - Šatov, která přijde na 1,2 miliardy korun.
    Přípravné práce na odstranění starého mostu začaly už v létě. Jako první se musely spojit a zesílit kamenné pilíře mostu, které by jinak mohly spadnout. Aby se mohla mostní konstrukce vysunout, bylo také třeba odstranit staré náspy na obou koncích mostu.
    Modernizace tratě Znojmo - Šatov, která je součástí mezinárodní trasy Znojmo - Retz - Vídeň, začala v červnu. Dělníci vytrhali koleje od Znojma až do příhraničního Šatova a připravili uchycení pro sloupy s elektrickou trakcí. Elektrifikace umožní spojení Znojma s Vídní elektrickými vlaky. Dosud museli lidé jezdit motorovým vlakem do Šatova a tam přesednout na elektrický vlak jedoucí do Rakouska.
    Dlouho plánovaná výluka potrvá více než rok. Vlastní usazení mostu předpokládá Správa železniční dopravní cesty na polovinu příštího roku, modernizace celé tratě má skončit v listopadu.
    Takzvaný šatovský most byl postaven na konci 60. let 19. století, první vlak po něm přejel 1. listopadu 1871. Původní železnou nýtovanou konstrukci, jež byla označena za památkově chráněnou, nahradila v roce 1922 provizorní mostní konstrukce. Po té ale mohly motorové vlaky jezdit maximální rychlostí pouze 30 kilometrů za hodinu. Po novém mostu budou moci jezdit vlaky až osmdesátikilometrovou rychlostí.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zobrazit všechny komentáře

Související články