Vláda ve středu projedná, jak pomůže Terezínu

Vložil
ČTK
06.10.2008 21:20
Ostrava

Terezín (Litoměřicko) - Vláda bude ve středu na svém zasedání projednávat materiál ministerstva pro místní rozvoj o možnostech jednotlivých resortů podpořit záměry obnovy a rozvoje města Terezína. Protipovodňová opatření například připravuje ministerstvo zemědělství, nové využití bývalých vojenských objektů plánuje ministerstvo kultury. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Alice Kovandová.
    Vláda pověřila vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) ustanovením komise pro mapování možností pomoci Terezínu na svém květnovém zasedání v Teplicích.
    Náměty jednotlivých ministerstev se týkají zejména přípravy a realizace potřebné městské infrastruktury. Bývalé vojenské budovy by se mohly využívat především pro kulturní, vzdělávací a muzejní aktivity. "Při přípravě těchto aktivit se uvažuje s využitím jak národních, tak mezinárodních zdrojů, zejména strukturálních fondů EU," uvedla Kovandová. Ve staré nemocnici a jízdárně má vzniknout například depozitář Památníku národního písemnictví. V jednom objektu kasáren by podle plánu kraje měla vzniknout instituce zabývající se studiem holokaustu, v dalším ministerstvo obrany slíbilo umístit střelecké muzeum.
    Vláda už v květnu podpořila návrh na obnovu terezínského památníku z  peněz státního rozpočtu bez spoluúčasti města. Pokud by v Terezíně vzniklo středisko biomedicíny, odhaduje se částka na rekonstrukci staveb na více než dvě miliardy korun. "Bez tohoto střediska se částka pohybuje kolem jedné miliardy korun," řekl dříve Čunek. V Terezíně už bylo proinvestováno 550 milionů korun na protipovodňová opatření, v plánu je investovat dalších 220 milionů korun.
    V Terezíně má v budoucnu také působit Evropské studijní a setkávací středisko, které se bude zabývat například spoluprací při boji proti násilí, xenofobii, rasismu a pravicovému extremismu. Jeho zřízení umožní Nadační fond Leo Baeck Terezín, jehož zakládací smlouvu minulý týden v Terezíně za přítomnosti představitelů Braniborska podepsali zástupci města a dalších organizací, kteří se na založení fondu podílejí. Centrum má sídlit v takzvaném Wieserově domě, náklady na jeho rekonstrukci město odhaduje na 70 milionů korun.
    Město Terezín dostane od státu také šest milionů korun na projektovou dokumentaci pro šest akcí, které mají napomoci s obnovou poničeného města. Až bude mít radnice projekty hotové, zažádá o dotace na jejich realizaci. Podle starostky Růženy Čechové by tyto akce měly stát kolem 115 milionů korun.
    Terezín byl založen v roce 1780 císařem Josefem II. jako mohutný pevnostní systém. Jeho jádrem je Hlavní pevnost s městem uprostřed a předsunutá Malá pevnost. Tragickou úlohu sehrál Terezín za druhé světové války. V roce 1940 byla v Malé pevnosti zřízena věznice pražského gestapa. Samotné město nacisté roku 1941 přeměnili v židovské tranzitní ghetto, odkud byla většina vězňů deportována do vyhlazovacích táborů a ghett na východě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články