Malíře Františka Kupku připomíná v Dobrušce nový památník

Vložil
ČTK
06.10.2008 21:05
Ostrava

Dobruška (Rychnovsko) - Památník od sochaře Zdeňka Kolářského připomíná od dnešního odpoledne v Dobrušce na Rychnovsku světoznámého malíře Františka Kupku, který ve městě prožil své dětství. Od úterý budou v Dobrušce přístupné také dvě výstavy Kupkových děl, řekl dnes ČTK starosta Petr Tojnar.
    Kupka se sice narodil v nedalekém Opočně, své dětství ale strávil v  Dobrušce. "Tady začal tvořit, začal se tady učit na sedláře a vytvořil tu i svůj první obraz - vývěsní štít s koněm," řekl Tojnar. Nový památník za přibližně 200.000 korun je umístěn před budovou základní školy pojmenované po tomto malíři.
    Od úterý 7. do neděle 12. října bude v Dobrušce v prostorách historické radnice přístupná expozice Kupkových prvotin, která je běžně otevřená pouze v letní turistické sezoně a nabízí sedm Kupkových děl. "K vidění je například i vývěsní štít, který Kupka vytvořil, či jeho největší obraz - panoramatický pohled na Dobrušku. Většinu z těchto děl Kupka sám Dobrušce věnoval," řekl Tojnar. Od úterý až do konce října bude také v lapidáriu radnice možné navštívit výstavu František Kupka - Návraty.
    Výstavy Kupkových děl se v Dobrušce i na dalších místech hradeckého kraje, například v Muzeu východních Čech v Hradci Králové, konají u příležitosti sympozia věnovanému malířově osobnosti. Akce se v Hradci Králové uskuteční od od 7. do 8. října.
    František Kupka, kterého odborníci označují jako prvního abstraktního malíře, se narodil 23. září 1871 v Opočně, zemřel v Puteaux u Paříže 24. června 1957. Jeho díla jsou součástí světových sbírek a mezi sběrateli jsou velmi ceněná. Například Kupkův obraz Élévation (Výšky) IV drží tuzemský aukční rekord - před rokem se prodal za 22,1 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články