Lidé se ze satelitů u Plzně stěhují zpět do města

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
04.10.2008 00:40
Plzeň

Plzeň - Lidé z Plzně, kteří se dříve stěhovali do satelitních městeček těsně u Plzně, se už vracejí zpět do města anebo vyhledávají klidnou přírodu 30 až 35 kilometrů od něj. Na včerejším workshopu pro investory a zájemce o bydlení v Plzni to uvedla architektka Irena Králová z útvaru koncepce a rozvoje.
    "Nejbližší suburbanizace přestává být atraktivní," dodala. Problémem je dojížďka za prací i za občanskou vybaveností. Řada parametrů satelitů nesplňuje požadavky lidí, kteří očekávali více. "Náš Polívkov nemá ani slušné silnice, jezdíme v bahně," řekl ČTK majitel rodinného domu ve Lhotě za městskou částí Valcha u Borské přehrady.
    "Často přicházejí lidé ze satelitních městeček od Plzně," řekl starosta Plas Miloslav Hurt. Zjistili, že nechtějí žít mezi stovkami domů, požadují kromě klidu blízko náves, obchod a podobně. "Přibývá lidí, kteří chtějí klid. V satelitech se jim nežije dobře, navíc mohou stále častěji pracovat doma," řekl starosta Nečtin Jiří Křemenák. Z  obcí na severu Plzeňska je to do Plzně půlhodina cesty autem. Nečtiny připravily zónu bytů na Plachtíně. Nechtějí ale, aby tam vznikalo "podnikatelské baroko" s  jedním domem na druhém. O podobě zóny vždy diskutují.
    "Řada satelitů, například Chotíkov (ve směru od Plzně na Karlovy Vary) neroste do příliš velké krásy," potvrdila Králová. I tady se podle místních lidí vytvořily dvě nespolupracující komunity. Jednou jsou tradiční usedlíci a jejich děti nebo známí a druhou přistěhovalci z Plzně, ale i z Prahy, kteří chtějí žít uzavřeně.
    Plzeň se snaží kompenzovat problém satelitů návrhem vlastních ploch s co nejvíce diverzifikovanou nabídkou. "V územních plánech máme 35 rozvojových ploch plus pět dalších smíšených území s podílem bydlení," řekla ředitelka městského útvaru Irena Vostracká. Navrhovaná území pro ryzí bydlení zahrnují 370 hektarů, kde by měly do pěti let najít domov tisíce až desetitisíce nových Plzeňanů.
    První satelitní městečka v okolí Plzně začala vznikat před 15 lety na severu v Třemošné a ve Zruči-Senci. Po nich se rozvíjely Chrást s Dýšinou a Letkovem a následně jižní oblast Štěnovic, Útušic a Starého Plzence. Posledními "trendy" oblastmi jsou právě Chotíkov s Městem Touškovem a Vochovem, Líně s  Dobřany a Vejprnice s Tlučnou.
0 komentářů
přidat komentář