Nádraží v Č. Budějovicích čeká obnova za pět miliard

Vložil
ČTK
03.10.2008 13:55
České Budějovice

České Budějovice - Vlakové nádraží v Českých Budějovicích čeká rozsáhlá přestavba. Odhadem za pět miliard korun vzniknou do roku 2014 nová nástupiště, další odbavovací hala, parkoviště, hotel a komerční zóny. Píše o tom dnešní jihočeská příloha Mladé fronty Dnes (MfD). České dráhy již uzavřely smlouvu na projekt s developerskou firmou CB Station Development.
    Starou budovu z roku 1908 obsadí obchodníci a nástupiště překryje hangár se skleněnou střechou. Vedle nádraží v místě železniční polikliniky vyroste nová odbavovací hala, kde budou cestující přecházet nad nástupišti proskleným tubusem, a hotel. Pod nimi pak podzemní parkoviště. Spolu s dalším stáním - v místě depa a myčky, se dá počítat s kapacitou pro tisíc aut. Termín zahájení stavby je 2010.
    Vlakové nádraží má v rámci projektu Živá nádraží, který vyhlásily České dráhy, patřit k těm nejvíce modernizovaným. Na řešení stavby dostala zakázku firma, která přestavovala ve městě autobusové nádraží na obchodní centrum Mercury. To drží unikát - nástupiště na střeše. Obě stavby má spojit lávka přes Nádražní ulici. Záměr jde ale ještě dál. Zdejší komunikace budou navazovat na dálniční obchvat města a další okruhy a přeložky silnic včetně tunelu pod nákladovým nádražím.
    Pokud dostane projekt všechna povolení a ve městě začne zároveň příští rok stavba IV. železničního koridoru, čekají obyvatele a návštěvníky města těžké časy. Koridor na čas uzavře Rudolfovskou třídu a Mánesovu ulici u nádraží bude blokovat stavba podjezdu pod tratí. Lidé musí vydržet omezení do roku 2014, dodává deník.
0 komentářů
přidat komentář