V San Francisku otevřeli "zelené" muzeum od Renzo Piana

Vložil
ČTK
28.09.2008 12:25
USA

San Francisco


San Francisco - V kalifornském San Francisku o víkendu slavnostně otevřelo své brány nově dobudované muzeum přírodních věd, kde budou pod zelení porostlou střechou sídlit nejen muzejní sbírky, ale také planetárium, akvárium a dokonce i skleník s kusem deštného pralesa. Odvážnou budovu v parku Golden Gate, kterou navrhl italský architekt Renzo Piano, si v sobotu přišlo prohlédnout více než 30.000 lidí.
    "Většina muzeí přírodních věd vypadá spíše jako 'chrámy temnoty'. My jsme ale chtěli dosáhnout naprostého opaku, vytvořit místo, jímž prochází světlo, kde se člověk cítí dobře a může vidět přírodu," popsal svou vizi 71letý architekt.
    Stavba s rozpočtem 488 milionů dolarů měla být co nejekologičtější. Proto se vnitřní prostory nacházejí pod zelenou střechou o  rozloze 2,5 hektaru, která má vynikající izolační vlastnosti. Fasáda muzea je převážně skleněná, konstrukci tvoří ocelové nosníky, na budově je umístěno i  60.000 solárních článků, které dodávají až deset procent celkové spotřeby energie.
    "Tohle muzeum je důležitým počinem i pro příští generace. Země je zranitelná a potřebuje naši pomoc. Musíme se o přírodě víc dozvědět, začít ji mít rádi a pořádně se o ni starat," tvrdí Piano.
    Jím navržený "zelený stánek přírody" je každopádně unikátem svého druhu. Díky zvlněné zazeleněné střeše se v parku zdálky téměř nedá rozeznat, uvnitř je však plný technologií a inovací, které mají přilákat i ty návštěvníky, jimž jinak muzea připadají nudná. V expozici je například k vidění, jak fungují skutečné ekosystémy - vědci pod jednu střechu umístili deštný prales, kus bažiny i korálového útesu. Krom toho je muzeum i zázemím pro vědecké výzkumy, kde mají odborníci k dispozici kolem 20 milionů exemplářů živočichů a rostlin.
0 komentářů
přidat komentář