Projekt Jižního města v Plzni radní zastavili

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
27.09.2008 15:05
Plzeň

Plzeň - Plzeňští radní pozastavili projekt osm let diskutované lokality budoucího Jižního města. Na svém jednání nejprve schválili zásady rozvoje tohoto dvousethektarového území na kraji Plzně směrem na Klatovy, zároveň ale rozhodli, že nepožádají o změnu územního plánu. Město nepotřebuje další výrobu ani stovky hektarů pro bydlení, řekl novinářům primátor Pavel Rödl. Podle ekonomického náměstka Vladimíra Duchka jsou ale zásady, které rada schválila, chybné. Tvrdí, že toto území se připravuje pro výstavbu logistického centra.
    "Zásady jsou v rozporu se strategií hospodářského rozvoje města," řekl. Podle Duchka se v lokalitě připravují plochy nikoli pro byty, jak bylo dříve plánováno, ale pro lehkou výrobu, což není v souladu s podporou takzvané znalostní ekonomiky s vyšší přidanou hodnotou, k níž se město zavázalo. Nové výrobní haly by do Plzně přilákaly další zahraniční dělníky a s tím spojená bezpečnostní a sociální rizika.
    Schválený koncept označil náměstek za podivný proto, že předpokládá investice do městské infrastruktury za 1,6 miliardy Kč. "Město má nyní daleko důležitější úkoly, například stavbu tramvajové trati na Borská pole," dodal. Upozornil, že je možné očekávat rozsáhlou diskusi mezi zastupiteli, zda zásady rozvoje Jižního města schválit nebo ne.
    Podle Rödla dali radní souhlas proto, že už je hotová studie zástavby území u Litic. "Asi 35 hektarů je určeno pro lehkou výrobu, zbytek pro smíšené městské území, tedy převážně bydlení, prodejny a podobně," vysvětlil. Celkové území činí 600 hektarů, studie je zpracována na jednu třetinu. "Aby se tam mohlo pokračovat, je nutné požádat o změnu územního plánu. Rozhodli jsme, že to neuděláme," dodal Rödl.
    Demografický vývoj Plzni do budoucna nenahrává, lidí by mělo ubývat. "Otevřít 160 hektarů pro bydlení se nám zdá zbytečné, i proto, že se nyní rozhoduje o změně územního plánu u stejně velké lokality na Švabinách," dodal. Jižní město tak prý počká na další demografický vývoj, vývoj zaměstnanosti a bude na budoucích zastupitelích, aby rozhodli o  případné změně územního plánu.
    Podle Duchka už ale nyní probíhá projednávání dílčí změny územního plánu v dané lokalitě v blízkosti křížení dálnice a silnice 1/27. Logistické centrum tam chce vystavět firma CTP Invest, která v Plzni dokončuje druhou největší průmyslovou zónu navazující na Borská pole ve směru na Domažlice. "Obávám se, že všechny úvahy o Jižním městě ve skutečnosti povedou pouze a jedině k výstavbě tohoto překladiště," dodal náměstek. Rödl potvrdil, že se o žádosti na dílčí změnu bude jednat.
    Autorem vize Jižního města, neboli nové obrovské čtvrti Plzně, je bývalý primátor Miroslav Kalous. Na volných stovkách hektarů polí a luk na okraji Plzně mělo vyrůst obrovské sídliště pro desetitisíce obyvatel, dále haly s lehkou výrobou a sportoviště.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kolik jde asi bokem?
Milan
29.09.08 12:00
ale ale...
Filip Kastl
01.10.08 09:09
jižní město
kverulant
23.11.08 11:32
zobrazit všechny komentáře