Bratislavské letiště vyhlásilo tendr na stavbu nového terminálu

Vložil
ČTK
26.09.2008 14:15
Slovensko

Bratislava

Bratislava - Bratislavské letiště M. R. Štefánika vypsalo veřejnou soutěž na stavbu nového terminálu a rekonstrukci současné odletové haly za předpokládanou částku 2,8 miliardy slovenských korun (2,3 miliardy Kč) bez daně z přidané hodnoty. Uchazeči mohou předkládat nabídky do 30. října. Vítězem tendru by se měla stát firma, která nabídne nejnižší cenu. Vyplývá to z podmínek soutěže zveřejněných ve věstníku Evropské unie.

    Práce na letišti by měly být dokončeny v únoru 2012. Úspěšný zájemce by měl podle letištní firmy nejprve vybudovat nový terminál i s vybavením, a poté zbourat starou halu a na jejím místě terminál dostavět.
    Na financování investice by se měl podle dřívějších informací podílet stát, který by měl na výstavbu terminálu poskytnout 2,1 miliardy slovenských korun. Zbývající peníze si má letištní firma zajistit z vlastních zdrojů.
    Po dokončení projektu by mělo největší slovenské letiště zvládnout odbavit zhruba pět milionů cestujících ročně. V současnosti činí jeho roční kapacita přibližně 2,6 milionu cestujících. Za prvních osm měsíců letošního roku letiště odbavilo téměř 1,6 milionu lidí.
    Bývalá vláda chtěla většinu akcií bratislavského letiště prodat, současný kabinet premiéra Roberta Fica však privatizaci zrušil. Vláda odstoupila rovněž od záměru vytvořit společný podnik s vídeňským letištěm.
0 komentářů
přidat komentář