Bruntálské náměstí by opět mohla zdobit centrální kašna

Vložil
ČTK
25.09.2008 16:30
Bruntál

Motivem kašny je stékající horská řeka, která vytváří vodní hladinu s osazenou otáčivou koulí.
Bruntál - Hlavní bruntálské náměstí by po téměř 70 letech mohla opět zdobit kašna. Na vybudování vodního prvku potřebuje radnice 2,6 milionu korun. Peníze doposud ve svém rozpočtu nenašla, proto chce získat do roku 2013 devadesátiprocentní dotaci z Evropské unie. Kašna by měla svým provedením symbolizovat řeku stékající z nedalekých Jeseníků. ČTK to řekl mluvčí Bruntálu Jiří Ondrášek.
    Návrhy nové kašny pro náměstí Míru zpracoval ostravský ateliér OSA projekt. Vítěznou variantu s pracovním názvem Řeka doporučil městu architekt Milan Dvořák, který je autorem rekonstrukce celého náměstí. Motivem kašny je stékající horská řeka, která vytváří vodní hladinu s osazenou otáčivou koulí. Architekti měli při návrhu vodního prvku vycházet z pojetí Bruntálu jako "města mezi horami a vodou", zohlednit měli také opravenou kašnu na nedalekém Zámeckém náměstí.
    Bruntálští zastupitelé tento týden návrh kašny schválili, zároveň souhlasili s tím, aby radnice připravila žádost o dotaci z  Regionálního operačního programu Moravskoslezsko 2007 - 2013. Kdy by se mohla nová kašna na náměstí objevit, ale mluvčí města nedokázal odhadnout.
    Na hlavním bruntálském náměstí stávala dřevěná kašna už v 19. století. V roce 1907 ji nechal tehdejší starosta nahradit kašnou z mramoru, která náměstí zdobila do roku 1939. Za války byla rozebrána a náměstí je od té doby bez vodního prvku.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Bruntál
Reservoár
26.09.08 03:15
zobrazit všechny komentáře

Související články